Törölt egy fájlt, aztán rájött, hogy mégis fontos? Semmi pánik, még lehet, hogy menthető!

2017.03.02. 07:15

Ön:

Jé, mi ez a doksi? Kukába vele! Lomtár ürítése? Hogyne, több hely marad a filmeknek.

Ön másnap:

Bazmeg, de hülye vagyok.

Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, a legjobb dolog, ha már eleve van mindenről biztonsági mentése, ízlés szerint egy külső merevlemezen vagy a felhőben, köszönjük a figyelmet.

Egy ideális világban a cikk itt véget is érhetne, de a valóság persze nem így működik, és mindannyian beleszaladhatunk a fentihez hasonló szituációba, amikor olyasmit irtottunk ki a gépünkről – akár meggondolatlanságból, akár egyszerűen félrekattintva –, amire később mégiscsak nagy szükségünk lenne, és sehol máshol nincs meg. Ilyenkor jön jól egy olyan program, amely vissza tudja állítani a “törölt” fájlokat.

Az a helyzet ugyanis, hogy a törölt fájlok valójában fizikailag még akkor se törlődnek a gép tárhelyéről, ha minden felhasználói hatalmunkat latba vetve még a Lomtárat is kiürítjük, ahová első körben kidobtuk őket. A végső megsemmisítéshez arra van szükség, hogy a rendszer a törölt fájl helyére írjon új információt. Ez viszont azt is jelenti, hogy ha valamit tévedésből töröltünk, rövid ideig még vissza lehet szerezni megfelelő programokkal.

Egy ilyen program a Recuva. Csodákra nem képes, de ha még időben észbe kap, kis szerencsével megmentheti még a megmenteni valót. Ha telepítés után elindítja a programot, egy varázsló nyílik meg, amely végigvezet a folyamaton. Itt meg lehet adni, hogy milyen típusú fájlokat (fotó, videó, dokumentum, stb.) keresünk, és hol, melyik meghajtón. Ha mindenhol mindent meg akar nézni, ami még visszahozható, csak kattintgassa végig az ablakokat, és már indul is a keresés. (Később a beállításokban átállítható magyarra a felület.)

recuva01

A program pár másodperc alatt végez is, és mutatja, mit talált. Az én gépemen például 30 594 darab törölt fájlt. Ezek túlnyomó többsége persze olyasmi lesz, amiről azt se tudja, micsoda: mindenféle ideiglenes fájl és hasonlók. De egy kis állítgatással és keresgetéssel bele lehet botlani hasznos dolgokba is.

A találati listában látható a fájlok neve, eredeti helye és hasonlók, de ami a lényeg, hogy a Recuva megmondja, milyen állapotban vannak: amit még lát a program, de már felülírta valami más, az menthetetlen, aminek a helye még érintetlen, az minden bizonnyal meglesz. Ha nem látja, amit keresett, még mindig meg lehet próbálni a hosszabb ideig tartó, de alaposabb mélyszkennelést a gyorskeresés helyett.

recuva02

Van egy pro verziója is, de a lényeghez bőven elég az ingyenes változat.

Ötlete, vagy kérdése van?