Hogyan lehet egy helyre terelni az emaileket?

2017.05.08. 09:17

Ötlete, vagy kérdése van?

Manapság az email már nem olyan fontos kommunikációs eszköz, mint a mobilon futó üzenetküldők, de azért egy régen bejegyzett címet senki sem hagyna veszni. Szerencsére megoldható, hogy az összes régi emailcímre érkező levél egyetlen modern fiókban gyűljön össze.

Nemcsak olvasni tudjuk a leveleket, hanem eredeti kedvenc címünkkel is küldhetünk kimenő leveket és válaszokat a másik fiókból.

Nekem is van egy 1997-ben levédett freemailes fiókom, amihez foggal-körömmel ragaszkodok, és már jó ideje úgy használom, hogy egyáltalán nem kell belépni sem a Freemailre, sem a hozzá kapcsolódó weboldalakra.

A kulcsszó az átirányítás, amit a Freemail kezelőfelületén a Beállítások közt, az Átirányítás fülön kell kezelni. Itt megadjuk az emailcímünket, és átkapcsoljuk arra, hogy a leveleket csak továbbítsa, vagy arra, hogy továbbítsa és helyben is kézbesítse.  A helyi kézbesítés hátránya, hogy az átirányítás miatt ritkábban fogunk belépni a Freemail oldalára, így nem vesszük könnyen észre, hogy betelt a tárhelyünk, úgyhogy érdemes inkább a másik opciót választani. Hasonlóan működik a dolog Gmailen, ha onnan akarunk továbbítani, és az Outlook.com-on is (az észrevételeket és tanácsokat örömmel fogadom, hogy ezeken kívül még milyen más levelezőt lenne érdemes bemutatni).

Ezzel viszont még csak a feladatok felét teljesítettük. Be kell lépni a továbbítási célpontként használt szolgáltató webes fiókjába, hogy ott felvegyük küldési címként az eredeti freemailes címünket. Ez már trükkösebb dolog.

Gmailen az idegen címről való küldéshez SMTP-szervert kell beállítani, akárcsak a szoftveres emailklienseken. Ennek ismerni kell a címét, a szerver portját, titkosítási beállításait, és megfelelő jogosultsággal kell rendelkezni. Érdemes megnézni az emailszolgáltató leírását ezzel kapcsolatban, de ha nincs ilyen, akkor használhatjuk a netszolgáltató, vagy például a Gmail SMTP-szerverét.

Az Outlook.com Postával egyszerűbb dolgunk van, ott a felvett aliasra csak egy visszaigazoló emailt kell kérni, és a másik emailfiókban rákattintani a levélben kiküldött linkre. Ezzel igazoljuk, miénk a küldőként felvett idegen emailcím.  

Ha beállítottuk, hogy küldéshez is használhassunk az átirányított emailcímünket, akkor már csak egy dolgunk van. Mindig oda kell figyelni levelezés közben, hogy a válaszlevél feladója a megfelelő cím legyen, és a címzett is stimmeljen. Érdemes szűrőkkel/szabályokkal különválogatni a másik fiókból érkező leveleket, hogy átláthatóbb legyen az egész, és akkor elmondhatjuk, hogy minden levelezésünket kézben tartjuk, egyetlen modern felületen. 

Ötlete, vagy kérdése van?