Megkerestük a legjobb mobilos szkennert

2017.06.30. 07:29

A szkennelés hagyományosan macerás dolog, nagyban függ a nyomtatott szöveg minőségétől, meg hogy hol találunk szkennert. Ráadásul az se árt, hogy ha már digitális szöveget kapunk vele, azzal lehessen szövegként bánni, mondjuk keresni benne, ne csak nézegetni, mint egy fotót.

Manapság annyival könnyebb a helyzet, hogy mobilappokkal is egész használható minőségben lehet szkennelni – ami nem azt jelenti, hogy csinálunk a szövegről egy fényképet, hanem hogy az app tényleg dokumentumként ismeri fel.

Kipróbáltam egy rakás ilyen appot. Amit szerettem volna:

  • Minél egyszerűbb és gyorsabb legyen vele szkennelni, ne kelljen a beállításokkal sokat szöszölni.
  • Mégis viszonylag jó minőségű legyen az eredmény, olyan, amit tényleg lehet monitoron olvasni.
  • Az app ismerje fel a szöveget is: legyen beépítve úgynevezett optikai karakterfelismerés, vagyis OCR.
  • Ez az OCR tudjon magyarul.
  • Mindezt ingyen.

Tökéletes eredményt persze nem is vártam. Ahhoz, hogy a szövegfelismerés hibátlan legyen, annyi feltételnek kellene teljesülnie, hogy az már jóval túlmutat a célon, vagyis hogy gyorsan digitalizálni tudjunk pár oldalt vagy egy rövidebb doksit.

Jöjjön a lényeg:

Az Office Lens szkennert ajánlom.

Ez meglepő lehet, mert a fejlesztő Microsoft hagyományosan nem a minimalista, mégis hatékony mobilappokról volt híres, de az utóbbi időben láthatóan igyekeznek változtatni ezen. Az app Androidra, iOS-re és Windows 10 Mobile-ra is letölthető, én az androidos változatot próbáltam ki.

Az app érezhetően próbál egyensúlyozni a sokoldalúság és az egyszerűség között. Kevés beállítás van, inkább az automata működésre került a hangsúly, de gyakorlatilag bármilyen egyszerűbb feladatot gond nélkül meg is old.

A megnyitásával rögtön el is indul a kamera, és már keresi is, mit akarhatunk vele beszkennelni. Választhatunk, hogy dokumentumot, “rajztáblát” (valójában az előadásokon használt táblákról van szó), névjegykártyát vagy sima fotót veszünk vele célba, de ezen kívül gyakorlatilag nem kell a beállításokhoz nyúlni.

A sima fotó a teljes látványt lekapja, a dokumentumnézet viszont próbálja belőni a doksi széleit és csak a lényeget befotózni. A kijelzőn valós időben látszik is, az app éppen mit gondol a széleknek. Ha jól eltalálta, csak rá kell bökni az exponálógombra, és kész is. Fotózás után még igény szerint lehet mentés előtt finomhangolni, kivágni a hasznos részt.

Az OCR automatikusan lefut, de több más versenyzővel szemben az Office Lens nem külön menti el a felismert szöveget, hanem megőrzi a dokumentum eredeti kinézetét, csak közben ráhúz egy kereshető szövegréteget. Ez hasznos, hiszen ha nem tökéletes a kinyert szöveg, akkor is mindent el lehet olvasni. Az is jól jöhet, hogy bármilyen másik appból is lehet már meglévő képen szöveget felismertetni.

Menteni többféle formátumban lehet, de érdemes bejelentkezni a Onedrive tárhelyére, hogy kábel se kelljen, wifin feltöltődjön az eredmény, és már lehessen is megnyitni pécén. (Kicsit félreérthető, hogy ha csak a Onedrive-ot jelöljük be, sima fényképként menti a beszkennelt oldalt, de ha csak a pdf-et, akkor is a Onedrive-ba ment, viszont dokumentumként.)

Ha aztán böngészőben belép a Onedrive-ba, választhat, hogy pdf-ként vagy Word-fájlként akarja-e megnyitni a beszkennelt dokumentumot. Előbbinél az eredeti oldalt látja, csak éppen kereshet benne, utóbbi esetben a rendszer felajánlja, hogy átkonvertálja a felismert szöveget, és a Word online változatában rögtön lehet is szerkeszteni.

Ráeresztettem az appot mindenféle nyomtatott szövegre, volt közöttük szabad szemmel is nehezen olvasható lap, a kínai nevek magyar átírásáról szóló szöveg, úgy-ahogy kihajtott könyvoldal is. A szúrópróbaszerű szinte mindennel megbirkózott, volt azért helyenként néhány félreolvasott karakter, meg egy-egy képként meghagyott részlet, ahol maga az algoritmus is úgy látta, hogy nem boldogul vele.

Itt van néhány példa, balra a szkennelt pdf, jobbra ugyanaz az oldal már átalakítva. (Kattintson a további képekért!)

Röviden még néhány másik appról:

  • Androidon adná magát a Google Drive app, ami elvileg szintén tud egyszerűen szkennelni, de a tesztek alapján kevésbé megbízhatóan találja el a dokumentumokat, és az OCR csak szövegfájlba menti a szöveget.
  • Az Adobe Scan viszonylag új versenyző, de mint szkenner nagyon szép eredményt produkál. (Persze ha valaki, akkor az Adobe értsen is a pdf-ekhez), hasonlóan egyszerűen is használható. Az OCR viszont nem tud magyarul, a mentésnél erőltetett Adobe Document Cloud meg nem túl felhasználóbarát megoldás egy gyors szkennelésre.
  • Az ABBYY a szövegfelismerős szkennelés nagy öregje, de a FineScanner nevű mobilappjukban fizetős az OCR.
  • Népszerű appok még a Text Fairy és a CamScanner is, de előbbi csak OCR-t tud, szkennelni nem, utóbbi meg a Google Drive-hoz hasonlóan nem magát a pdf-et teszi kereshetővé.

Bónuszként érdemes még megemlíteni a Google Fotók fotószkennerét: tavaly ősszel jelent meg, és ha nem dokumentumot akar digitalizálni, hanem kifejezetten fényképet, akkor ezzel érdemes próbálkozni, mert kiszűri a csillanásokat, így a végeredmény nem olyan lesz, mint egy befotózott fotó, hanem tényleg olyan, mint egy digitális kép.

Ötlete, vagy kérdése van?