Most nagyon érdemes frissíteni a VLC-t

2018.02.12. 15:52

A világ egyik legjobb ingyenes és nyílt forráskódú médialejátszó programja a VLC, és most megjelent a 3.0-s verziója, tele nagyon jó funkciókkal.

Az egyik leghasznosabb az, hogy hardveres támogatást kapnak a 4K és 8K videók, és a grafikus csip is besegít a videók renderelésébe. Ha úgy gondolja, hogy a 8K felbontás még úgysem fenyegeti, mert nem is árulnak ilyen felbontású tévéket, akkor gondolja át újra a dolgot, ugyanis ebben a felbontásban már elérhetők 360 fokos videók.

A VLC 3.0 pedig már a 360 fokos videókat is lejátssza, laptopon és mobilon egyaránt.

Komoly minőségi javulást hoz a HDR támogatása, bár ezen a területen a VLC még csak fél lábon biceg, mert csak a HDR10 szabványt ismeri. Persze ezt csak akkor tudjuk kihasználni, ha a tévénk, a telefonunk vagy a tabletünk hardvere is felkészült a nagyobb dinamikatartományú tartalom megjelenítésére.

 A kényelmünket a Chromecast-támogatás megjelenése növeli: a telefonunkról vagy a windowsos laptopunkról vezeték nélkül átsugározhatjuk a videókat a Google Chromecasttal feltuningolt tévénkre. Az iOS és a MacOS sajnos még nem tud ilyet.

Ötlete, vagy kérdése van?