Elkerülhető a Digiéhez hasonló leállás

2018.03.26. 10:55

A Digi vasárnapi leállása rámutatott, hogy néha egészen váratlan hiba teheti elérhetetlenné az internetet. A hétvégi esetben a netszolgáltató Domain Name Systems (DNS) szerverei álltak le, és az olyan hiba, amit mi magunk megelőzhetünk, vagy ha már beütött a baj, kijavíthatunk.

A DNS-szerverek kulcsfontosságú részei az internetnek, ezek oldják meg, hogy amikor beírjuk a böngészőbe egy ismert weboldal címét, akkor a lekérés automatikusan az adott weboldalt tároló szerver IP-címe felé irányítódik át, és betöltődik a tartalom.

Az otthoni hálózatunk és az eszközeink általában úgy vannak beállítva, hogy teljesen maguktól letöltsék a szolgáltató DNS-szerverének címét, és erre csatlakozzanak. Ha a szolgáltató rendszerei túlterheltek, vagy más okból elérhetetlenné válnak a DNS-szerverek, hiába írunk be bármit is a böngésző címsorába, azt nem tudja értelmezni a számítógépünk.

Aki nem akarja megvárni, amíg a szolgáltató kijavítja a hibát, beállíthat magának másik DNS-szervereket a routerén. Ez nem igényel óriási műszaki tapasztalatot, de szükég lesz a szolgáltató routeréhez adott kézikönyvre. Ez alapján némi odafigyeléssel percek alatt megadhatók az új DNS-szerver IP-címei (mindig van egy elsődleges és egy másodlagos cím).

Több ingyenes szerver létezik, az egyik legismertebb közülük a Google-é, amit a 8.8.8.8 és 8.8.4.4 IP-címeken találunk. A Google-féle DNS-szerver elvileg a hálózati válaszidőn is javíthat, (korábban többen panaszkodtak erre, és akkor is éppen a Digivel kapcsolatban). Az OpenDNS pedig ennél is jobb megoldás, ezt a 208.67.222.222 és a 208.67.220.220 címeken érjük el. 

A változtatás előtt persze érdemes lejegyzetelni az eredeti DNS-címeket, csak hogy meglegyenek, és egy újabb esetleges probléma esetén vissza lehessen állítani.

Ötlete, vagy kérdése van?