Elkerülhető a Digiéhez hasonló leállás

2018.03.26. 10:55

A Digi vasárnapi leállása rámutatott, hogy néha egészen váratlan hiba teheti elérhetetlenné az internetet. A hétvégi esetben a netszolgáltató Domain Name Systems (DNS) szerverei álltak le, és az olyan hiba, amit mi magunk megelőzhetünk, vagy ha már beütött a baj, kijavíthatunk.

A DNS-szerverek kulcsfontosságú részei az internetnek, ezek oldják meg, hogy amikor beírjuk a böngészőbe egy ismert weboldal címét, akkor a lekérés automatikusan az adott weboldalt tároló szerver IP-címe felé irányítódik át, és betöltődik a tartalom.

Az otthoni hálózatunk és az eszközeink általában úgy vannak beállítva, hogy teljesen maguktól letöltsék a szolgáltató DNS-szerverének címét, és erre csatlakozzanak. Ha a szolgáltató rendszerei túlterheltek, vagy más okból elérhetetlenné válnak a DNS-szerverek, hiába írunk be bármit is a böngésző címsorába, azt nem tudja értelmezni a számítógépünk.

Aki nem akarja megvárni, amíg a szolgáltató kijavítja a hibát, beállíthat magának másik DNS-szervereket a routerén. Ez nem igényel óriási műszaki tapasztalatot, de szükég lesz a szolgáltató routeréhez adott kézikönyvre. Ez alapján némi odafigyeléssel percek alatt megadhatók az új DNS-szerver IP-címei (mindig van egy elsődleges és egy másodlagos cím).

Több ingyenes szerver létezik, az egyik legismertebb közülük a Google-é, amit a 8.8.8.8 és 8.8.4.4 IP-címeken találunk. A Google-féle DNS-szerver elvileg a hálózati válaszidőn is javíthat, (korábban többen panaszkodtak erre, és akkor is éppen a Digivel kapcsolatban). Az OpenDNS pedig ennél is jobb megoldás, ezt a 208.67.222.222 és a 208.67.220.220 címeken érjük el. 

A változtatás előtt persze érdemes lejegyzetelni az eredeti DNS-címeket, csak hogy meglegyenek, és egy újabb esetleges probléma esetén vissza lehessen állítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötlete, vagy kérdése van?