Gyorsabb és biztonságosabb a netezés egy új trükkel

2018.04.04. 06:13

Érdemes feljegyezni az internetezést segítő eszközök listájára a Cloudflare nemrég elindított DNS-szervereinek címét, mert az rendkívül gyors, és a szolgáltatócég azt ígéri, hogy nem menti el a névlekérdezések adatait.

A Domain Name System, azaz a DNS-szolgáltatás nemrég azért került szóba, mert leállt a Diginél ez a rendszer, és a társaság ügyfelei emiatt nem tudtak rendesen internetezni. Akkor azt javasoltuk a nettől megfosztott olvasónknak, hogy állítsanak be a routeren másik DNS-szolgáltatót, ami működik.

Persze a megbízható működés csak egy szempont, amikor DNS-szolgáltatót választunk. Mivel a DNS lényege az, hogy minden egyes, a böngésző címsorába beírt nevet lefordítson számokból álló IP-címekre, ebből az következik, hogy a DNS-szolgáltató a böngészésünk minden mozzanatát ismerheti. A magánszféra védelme szempontjából, bármilyen gyors is például a Google DNS-e, az nem igazán jó választás.

A Cloudflare azt mondja, hogy minden felhasználói adatot a lehető leggyorsabban törölnek, vagy nem is mentenek el, és egészen biztos, hogy nem adnak el senkinek ilyen információkat. Matthew Prince, a Cloudflare vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy "mérgező tulajdonként" tekintenek a személyes adatokra, amitől a legjobb megszabadulni.

Lenyűgözően jó a válaszideje a Cloudflare DNS-nek, amit az 1.1.1.1 és 1.0.0.1 címeken lehet elérni, legalábbis a cikkírás pillanatában, amikor még kevesen értesültek a szolgáltatás elindulásáról. Az OpenDNS, ami hasonlóan védi a személyes adatokat, pár ezredmásodperccel lassabb (ez a  208.67.222.222 és a 208.67.220.220 címeken érhető el).  A beállításokhoz a Cloudflare szolgáltatásának weboldalán talál segítséget.

Talán úgy tűnhet, hogy pár ezredmásodpercen nem múlik semmi, észrevehetetlen a különbség. Ezek az ezredmásodpercek azonban igen gyorsan felhalmozódnak, amikor egy-egy nagyobb portál megnyitásakor a böngészőnk tucatnyi hirdetési kiszolgáló és más külső szerver címét kéri le a DNS-szervertől.

Nagy esély van rá, hogy az Egyesült Államokban egyre több magánszférát védő DNS-szolgáltatás indul el, miután a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) engedélyt adott a netszolgáltatóknak, hogy eladhassák a böngészési adatokat, és ezzel célzott hirdetéseket tudjanak megjeleníteni a netezők előtt.

(Gizmodo)

Ötlete, vagy kérdése van?