Kicsi a felirat, vagy túl sokat fizet a Netflixen?

shutterstock 353264009
2020.03.03. 05:12

Ötlete, vagy kérdése van?

Évek óta előfizetek a Netflixre, és egy percig sem gondoltam volna, hogy a moziszolgáltató hazai képviselete olyan trükköket mutat, amiket egyáltalán nem ismertem. Azt például tudta, hogy csak az appokban kapjuk meg a legjobb képminőséget, a beállítások nagy része viszont kizárólag böngészőben elérhető?  

Indulásakor a Netflix csak angol nyelven kínált tartalmakat, de ma már találunk rajta magyarra szinkronizált filmeket és sorozatokat is, és még többhöz készült felirat. Ha nem tetszik, ahogy a Netflix felírja a szövegeket, azon könnyen tudunk változtatni, de ehhez a böngészőben kell felkeresni a netflix.com/subtitlepreferences oldalt. Hét betűtípus, háromféle méret és különböző árnyékolási megoldások közül választhatunk, és akár egy csinos piros ablakot is tehetünk a szöveg mögé, ha az a fontos, hogy kontrasztos legyen a felirat.

Érdemes rögtön a böngészőben tesztelni, mert amikor leülünk mozizni, ezek a beállítások lesznek érvényesek, de az appban nincs lehetőség finomhangolni. Több felhasználós fiók esetén mindenki magának állíthatja be a megjelenítés módját.

Könnyű megtalálni a magyar szinkronhanggal ellátott tartalmakat a Netflixen, csak be kell írni a fenti keresőbe a "magyar hang" szavakat, és ugyanígy működik a "magyar felirat". Talán meglepő lehet, hogy a Netflixen találunk olyan tartalmakat, amiket az elmúlt években többször leadtak magyar tévécsatornák, mégsincs hozzájuk magyar hang. Ennek többnyire gazdasági okai vannak, sokszor ugyanis több pénzt kérnek a magyar szinkronért, mint amennyibe a film globális forgalmazási joga kerül.

Ez egyébként nemcsak a Netflixnek okoz gondot, a hagyományos tévézésben is előfordul, hogy olcsóbb újra elkészíteni a szinkront, mint megvenni a régit. Ilyen például a Modern család esete, amelynek háromféle szinkronváltozata létezik, és nem mindegyiken jön át hitelesen a kolumbiai származású Gloria (Sofía Vergara) erősen akcentusos kiejtése.

Fontos, a Netflix szerint ritkán használt menük és beállítások

  • a Netflix főoldalán elérhető a Legújabb menüpont alatt vannak a friss és a hamarosan elérhető műsorok
  • a lejátszási beállítások - netflix.com/HdToggle - oldalon tilthatjuk le a rövid előzetesek és a sorozat következő epizódjának automatikus lejátszását
  • mobilon a takarékos adathasználat 20-30 százalékkal csökkenti a forgalmat
  • szűkös tárhely esetén érdemes bekapcsolni az okos letöltés funkciót, amely megnézés után törli a sorozatrészt, és wifire kapcsolódva magától letölti a következő epizódot
  • óvatosan kell bánni a nyelvi beállításokkal, mert ha magyarra állítjuk a kezelőfelületet, akkor a kínálatban is csak a magyar szinkronos vagy feliratos filmek jelennek meg

Olcsóbban megúszható

A Netflix azt vette észre, hogy sokan félreértették a Premium Ultra HD csomag működését, és azért fizetnek fölöslegesen sok pénzt, mert mobilon, laptopon és tableten egyaránt használják a szolgáltatást - egymaguk, egyszerre csak egy eszközön. Pedig valójában ez a Netflix családi csomagja, és arra jó, hogy egy időben négy ember tudjon filmeket nézni, négy különböző eszközön.

Akkor lehet még fontos a Premium Ultra HD csomag, ha mindenképpen 4K minőségű tartalmakat szeretnénk élvezni, mert a legjobb felbontás csak ehhez a csomaghoz jár. Azt viszont megint sokan nem tudják, hogy hiába nézik 4K kijelzős laptopon vagy pc-n a Netflixet, ha böngészőben fut, mert így full HD a legnagyobb felbontás. Jobb minőséghez, ami a tévé képességeitől és a műsortól függően akár Dolby Vision is lehet, vagy a tévén futó appba bejelentkezve, vagy a Windowsra letöltött hivatalos appból kell elindítani a lejátszást.

Családi fiók esetén érdemes kihasználni a profilokat, mert enélkül lemaradunk a Netflix fő erősségéről, a személyre szabott ajánlásról. Sajnos nem közölhetjük azt a prezit, amelyben megmutatták egy-egy tartalom ajánlóképeit, amelyikből akár száznál is többféle készülhet. Mindegyik képpel másfajta személyiségeket, eltérő ízléscsoportokat próbálnak megszólítani, vagy ahhoz hangolják a képet, hogy milyen más filmeket és sorozatokat néztünk meg korábban.

A személyre szabás néha csak annyit tesz, hogy ugyanazt a sorozatot más felütéssel próbálják eladni.

Jól érzékelteti a rendszer működését, hogy a Riverdale tinisorozatot néző családtagnál a 13 okom volt című másik tinisorozatot az egyetlen közös mellékszereplő képével reklámozta a Netflix, miközben egy másik fiókban jóval semlegesebb volt az ajánló, és csak a főszereplők jelentek meg a képen.

Azt nem nézed!

Állítólag sokan hiányolják, pedig valójában van a Netflixen szülői felügyelet funkció, ám ennek a beállítása szintén csak böngészőben érhető el a netflix.com/pin oldalon. Aki csak appot használ, annak nem egyértelmű, hogy a Fiók/Account menüpont alatt ezt is megtalálja.

Ebben a menüben megadhatjuk, hogy milyen korhatár szerinti besorolás fölötti filmek lejátszásához kérjen PIN-kódot a lejátszó - a letiltott tartalmaknak az ajánlója sem indul el, nehogy olyat lásson a gyerek, ami nem neki való. A kézi vezérlést kedvelő családfők az általuk kiválasztott filmeket és sorozatokat egyenként letilthatják, besorolástól függetlenül. Csak arra kell odafigyelni, hogy a gyerekek ne ismerjék a Netflix belépési jelszavát, mert ennek birtokában bármelyik családtag át tudja állítani a védelmet

Egyébként is oda kell figyelni a jelszóra, mert sokan keresik a Netflix ügyfélszolgálatát fiókfeltörés indokával. Ilyen esetekben sohasem a Netflix fiókot törik fel illetéktelenek, hanem az ügyfél használ olyan jelszót, amit könnyű kitalálni, vagy esetleg ugyanazt a jelszót használja több fiókjánál, és egy korábban, máshol kiszivárgott jelszóval lépnek be a Netflixére.

Altató mese

A magyarok valamiért különösen szeretnek elaludni a filmeken, amit onnan tud a Netflix, hogy nálunk sokszor megy a lejátszás olyan hajnali időpontokban is, amikor már minden ép eszű ember alszik, és ez a környező országokban egyáltalán nem jellemző. Persze az is lehet, hogy a Netflix egy bekapcsolva felejtett set-top-boxon fut teljesen észrevétlenül reggelig, miközben maga a tévé le van kapcsolva.

A lengyelek és a románok pedig nem igazán szeretnek bankkártyával előfizetni, és náluk népszerűbb az a módszer, hogy az újságosnál vesznek egy adott összegű kupont, és azzal egyenlítik ki a havidíjat.

Ötlete, vagy kérdése van?


  • Tippek
  • Bankszámla