Így videózz otthon a karantén ideje alatt

karanten clk
2020.03.21. 18:54

A koronavírus miatt egyre többen kényszerülnek arra, hogy otthonról dolgozzanak, tanuljanak. Bár a felelősséggel megtett séta nem ellenjavallt, életünk sokkal nagyobb részét éljük most egy ideig a négy fal között.

És ha nem látogathatjuk meg rokonainkat, nem koccolhatunk a haverokkal, és a főnökünk is videón várja a reggeli eligazításán a megjelenésünket, óhatatlanul is egyre többet többet fogunk videózni, mint eddig. Összeszedtem pár alapvető tanácsot kezdő videócsetelőknek, leendő youtubereknek, tiktokmatyiknak, amik segítségével könnyebb lesz a videós kapcsolattartás, tartalomgyártás. Figyelem: húzogatós képek következnek!

1. Öltözz fel!

Az nyilván alap, hogy ne donáldkacsában kezdj neki a videócsetnek, még akkor se, ha az asztalnál ülsz. Sosem tudhatod, mikor feledkezel bele annyira a beszélgetésbe, hogy amikor pittyeg a program végén a mosógép, felugrasz a székről, és belengeted a kamerába, amit nem feltétlenül akarnál.

Az is fontos, hogy szedd rendbe magad. Fésülködj meg, ne ülj le hajcsavarókkal, egy szál törölközőbe csavarva vagy edzés után kisgatyában átizzadva. Tartsd az ökölszabályt: abban a szettben, amiben nem szaladnál le a sarki cukiba egy krémesért, vagy telitalálatos szelvényt kitölteni a lottózóba, abban ne is állj neki videózni.

2. Rakj rendet!

Pakold el a szennyest a kanapéról, a mosatlan edényt és az ételmaradékot a konyhapultról, a porszívót a szoba közepéről. Ez általánosságban is jó ötlet, ráadásul most nem mondhatod, hogy nincs rá időd – szánd rá azt, amit eddig a munkába vagy iskolába utazással töltöttél.

Ne feledd: az ember szeme hajlamos kiszűrni azokat a dolgokat, tárgyakat, amik mindig elöl vannak, a beázott plafont, a konyhában leesett csempét, a felmosószettet a sarokban, vagy a kiteregetett bugyikat a szárítón. A nézőid viszont beszélgetés közben pont az ilyen részleteket figyelik majd meg, úgyhogy pakolj el! 

3. Pucold meg a kamerát!

A laptopod, tableted, vagy telefonod kamerája előtti részt könnyen összefogdosod, a zsíros, poros réteg rontja a képminőséget. Töröld át egy kendővel, és meglátod, mennyivel szebb lesz így a kép!

4. Tedd le a telefont!

Mivel sokat leszel otthon, valószínűleg sokat is fogsz videózni. Neked is könnyebb, ha közben nem kell végig kézben tartani a telefont, a vonal túlsó felén pedig nem kapnak tengeribetegséget a kép állandó, idegesítő rángatózásától, és a képminőség is javulhat.

5. Ellenőrizd a fényeket!

Ha az első két pontot betartottad, a konferenciabeszélgetés résztvevői hálásak lesznek, ha rendesen látnak téged, nem csak egy sziluettel beszélgetnek, akinek a feje mögött épp vakítóan felkel a Nap egy asztali lámpa alakjában. Nem muszáj persze telibe világítani az arcod közvetlen közelről, de ha leraksz féloldalról egy lámpát egy-két méterre magadtól, az egészen profi, műtermi eredményt adhat. Napközben használd a természetes fényt: ha van erkélyed, teraszod, videózz ott. Neked is jót tesz a sütkérezés, de a Nap itt se a hátad mögött legyen.

További tanácsok:

  • Ellenőrizd a net sebességét: az otthoni wifi általában gyorsabb, mint a mobilnet, ráadásul korlátlan. Ha van 5 GHz-es wifid, használd azt, gyorsabb, mint a 2,4-es. Ha gyenge a netkapcsolatod, vagy mobilról videózol, segíthet a 4-es pont: fixen elhelyezett kamerával  javul a képminőség, mert a kép nagy részét kitevő mozdulatlan tárgyakat nem kell folyamatosan feldolgoznia a programnak, így kevésbé hajlamos akadni, lelassulni az adás, vagy a tömörítés miatt kockásodni a kép.
  • Ha nem telefonálsz, hanem valahova máshová szánod a felvételt, Youtube-ra, Tiktokra, Facebookra, ellenőrizd, hogy álló vagy fekvő formátummal jársz-e jobban, azaz fektetve vagy állítva tartsd-e a telefonod. Később az asztali gépen, tévén a fekvő, telefonon viszont az álló kép mutat jobban.
  • Ha elkészültél a videóddal, nézd vissza, amit felvettél. Gondold végig, mit tudtál volna jobban csinálni, és aztán próbáld is meg. Úgy tűnik, most rengeteg időd lesz rá.

Összefoglalva: Ha már régóta mélyebben is bele akartad ásni magad a videózásba, most van itt az ideje! Keress tutoriálokat a Youtube-on, olvass utána a neten, nézd meg, hogyan csinálják mások, és próbáld is ki a trükköket. Lehet, hogy elsőre az eredmény nem lesz profi, de ha bármit tanultál belőle, már megérte.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Ötlete, vagy kérdése van?