Egy tucat billentyűkombináció villámgyors böngészéshez

2020.11.11. 08:58

Ötlete, vagy kérdése van?

A kattintgatásokkal eltelt másodpercek gyorsan percekké gyűlnek, és megtörik a géphasználat lendületét. Kattintgatás helyett érdemesebb kipróbálni pár hasznos billentyűkombinációt. Ha nincs lassúsággal, hunyorgással, mellékattintásokkal átitatva a nap, könnyebb koncentrálni is. Így nyomhatja a Windowst kisujjból.

Minél több billentyűkombinációra emlékszünk, annál gyorsabban, és pontosabban tudunk dolgozni. Persze valószínűleg tisztában vagyunk a másolással (Ctrl + C), a kivágással (Ctrl + X) és a beillesztéssel (Ctrl + V), de ezeken kívül számos kombináció van, amelyeket egész nap használhat az ember. Itt van egy tucat amely nélkül nem könnyű élni:

A Windows billentyű – keresés felgyorsítva
Ha valamilyen alkalmazást kell megnyitni az embernek, de nincs az asztalon, akkor a Windows billentyű lenyomásával könnyedén megtalálhatjuk. Miután megnyomtuk, a keresendő alkalmazásnak a betűjét leütve könnyen megnyithatjuk. Például, ha el akarjuk érni a Paintet, akkor először nyomunk egy Windows billentyűt és utána egy ‘P’ betűt, spórolva ezzel átlagosan 3 másodpercet. 

Alt + F4
Ezzel a kombinációval lehet egy pillanat alatt ablakokat bezárni. Sőt, ha az asztalon vagyunk, és ezt megnyomjuk, akkor felugrik a leállítás opciója. Itt egy Entert nyomva megindul a leállítás. Vannak olyan laptopok, ahol az Alt + F4 + Fn gombokat kell egyszerre megnyomni. 

Ctrl + L
L mint lokáció. Böngészőben megnyomva ezt a két billentyűt a kurzor automatikusan a böngésző címsávjába ugrik, készen arra, hogy új címet írjunk vagy keresést indítsunk.

Ctrl + S
Habár már számos szövegszerkesztő magától ment, ezzel a billentyűkombinációval lementjük a dokumentumot. Sose lehet tudni alapon érdemes ellőni. 

Ctrl + F
Hiába találjuk meg a weboldalt, ahol elérhetők a keresett szavak a keresőben, ha az egy 5000 szavas dokumentum mélyén van. Ilyen helyzetben kézenfekvő a Ctrl + F kombinációja, amivel egy kis szövegdoboz ugrik fel, ahova beírva a szavakat, az oldal egyből megtalálja és kiemeli a keresett kifejezéseket. Ez egy univerzális kombináció: nemcsak a böngészőben működik, hanem Word dokumentumban vagy pedig pdf-ben is.  Plusz: ha több találat is van akkor a Ctrl + G segítségével tudunk ugrálni a találatok között. 

Ctrl + T
Az általam egyik leggyakrabban használt kombináció. Ezzel a kombóval egyből megnyit a böngésző egy új lapot, amihez már nem kell egeret sem használni, hogy begépeljük az elérni kívánt weblapot.  Plusz: véletlenül bezárt egy oldalt? A  Ctrl + Shift + T bűvös kombinációjával egy varázsütésre visszahozhatja!

 

Ctrl + Shift + V
Már ismerjük a Ctrl + V kombinációt a másoláshoz. A másolt szöveg azonban gyakran az eredeti oldal betűtípusaival és méreteivel fűszerezve érkezik hozzánk. Ahelyett, hogy ezt a szöveget saját magunk formáznánk vissza, a Ctrl + Shift + V segítségével úgy tudunk  szöveget másolni, hogy a szöveg formázatlanul, linkek, vagy félkövér nélkül jelenjen meg. A Word szövegszerkesztőben és a Google dokumentumokon igen. 

Ctrl + nyilak
Ha szöveget formázok, akkor gyorsabb szóról szóra navigálni úgy, hogy a Ctrl + nyilak kombinációt használom. Így nem karakterenként mozog a kurzor, hanem szóról szóra léptethető. A fel/le nyilakkal pedig paragrafusonként száguldhatunk végig a formázandó szövegen.  Plusz: ha a Shiftet is nyomva tartja, akkor még ki is jelöli a szöveget nekünk.

Ctrl + Tab
Ha a böngészőben lapot akarunk váltani, akkor könnyedén megtehetjük kattintások nélkül. Lenyomva ezt, a következő lapra vált a böngészőnk.

Ctrl + PgUp/PgDn
Az előző kombináció hatékonyabb változata. Akinek  kézre esik az előbb említett két billentyű, az még pontosabban is navigálhat a böngésző lapjai között, ugyanis itt már nem csak előre, de hátrafelé is ugrálhatunk.

Alt + Tab
Ha már a böngészőnkben tudunk ugrálni a lapok között, akkor miért ne tudnánk mindezt megcsinálni a tálcán lévő alkalmazásokkal, is? Alt és Tab segítségével ugrálok az alkalmazások között, anélkül, hogy hozzáérnék az egérhez és a tálcán vagy a futó programok fejlécén matatnánk.

Ötlete, vagy kérdése van?


  • Tippek
  • Bankszámla