Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merevedési zavart okozhat a hepatitis C

Reuters
2002.08.14. 11:40
Olasz kutatók szerint a hepatitis C-vírus közvetlenül felelős lehet a merevedési zavarok kialakulásáért. Korábban ugyanis nem lehetett biztosan tudni, hogy maga a vírus, a fertőzés nyomán kialakult májbetegségek, esetleg a kór kezelésére használt gyógyszer, az alfa-interferon okozza-e a zavarokat. Clodoveo Ferri, a pisai egyetem kutatója 207 egészséges, és 207 hepatitis C-vel fertőzőtt férfit vizsgált meg. A fertőzött férfiak 39 százaléka küzdött merevedési zavarokkal, szemben az egészségesek 14 százalékával. A kutatók nem találtak összefüggést a májproblémákkal és az alfa-interferon-kezeléssel, ebből arra következtettek, hogy a vírus közvetlenül okozza az erekciós problémákat. Ferri és csoportja emiatt azt javasolja az orvosoknak, hogy merevedési zavarok diagnosztizálásakor fontolják meg a hepatitis C-fertőzés lehetőségét is.

A hepatitis vér és más testnedvek útján terjed, legnagyobb veszélyben a közös tűt használó kábítószer-élvezők vannak. Amerikában csaknem 4 millió hepatitis C-vel fertőzött ember él, így ez a legelterjedtebb vírusos fertőzés az USÁ-ban. A kórokozó a legtöbb esetben májgyulladást okoz, de a fertőzések 20 százalékában májzsugorodás, ennek folyományaként pedig májrák is kialakulhat.