Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

DNS-vizsgálattal szűrik ki a hamisított borokat

MTI
2002.08.21. 11:27
Francia kutatóknak sikerült felrajzolniuk a frissen szüretelt bor DNS-térképét. A felfedezéstől azt várják, hogy a jövőben hasonló vizsgálatokkal lehetővé váljon az igazi és hamisított bor közötti pontos különbségtétel. A módszerek fejlesztésével lehetőség nyílhat arra, hogy a boltok polcairól levett bármely borral végzett ellenőrző vizsgálatok kimutassák, igazi vagy hamisított borról van-e szó.

Az ellenőrzések jelenleg nem tudományos vizsgálatokon alapulnak, a hamisított italokat többnyire leltár- és számlaellenőrzéssel próbálják kiszűrni. A jelenlegi kutatási módszerrel egyelőre csak a frissen szüretelt bor összetevőit sikerült megállapítani, illetve a DNS-szerkezet alapján megkülönböztetni a gyárilag felhígított változatoktól.

A gyári feldolgozás során a bor DNS-állománya jócskán megritkul, ezért annak vizsgálata összetettebb. A kutatás eddigi lehetőségei behatároltak abból a szempontból is, hogy a módszerrel egyelőre nem lehet megállapítani egyes borok összetevőinek százalékos arányát sem. A francia mezőgazdasági kutatóintézet munkatársai eddig az összes szőlőfajta mintegy ötödének, közel 600 fajtának a DNS-térképét vázolták fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!