Judit
2 °C
7 °C

Oroszország megvédi hackereit

Index
2002.08.23. 15:59
Az orosz kémelhárítás azzal vádol egy FBI-ügynököt, hogy az kelepcébe csalt két orosz programozót, azzal a céllal, hogy később az amerikaiak betörhessenek az orosz titkosszolgálat számítógépes hálózatába - írja az ITTK hírlevele. Az orosz titkosszolgálat azért kezdeményezte az eljárást Michael Schuler FBI-ügynök ellen, mert tudomásuk szerint Schuler csellel vett rá két, általa "verbuvált" cseljabinszki hackert, hogy azok szigorúan titkos orosz biztonsági kódokat fejtsenek meg.

Az FBI embere állítólag még 2000-ben egy - "mézesmadzag" szerepét betöltő - amerikai céghez hívta dolgozni Vaszilij Gorskovot és Alekszej Ivanovot. Ott aztán próbára tették tudásukat: a hackereknek amerikai bankok hálózatába kellett betörnie, biztosítva az ügyfelek bankszámláihoz való hozzáférést. Az amerikaiak pedig ezután a programozók által használt módszert rendkívül fontos jelszavak megfejtésére, és az orosz szerverek feltörésére használták fel. A két férfit az Egyesült Államokban tartóztatták le, illegális hackertevékenység vádjával. Az ügyben az idei évben kezdődtek meg a kihallgatások Seattle-ben. Az orosz titkosszolgálat sajtóirodája élesen bírálta az FBI akcióját, mondván, ha az orosz programozókat a "hackelés terén szerzett tudásuk felmérése" ürügyén sikeresen kihasználták, az azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a későbbiekben is felhasználhatja az így megszerzett illegális módszereket, hogy hozzájusson Oroszországgal vagy más országokkal kapcsolatos információkhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?