Valér
-1 °C
0 °C

A svédeket nem érdekli a mobilinternet

MTI
2002.08.28. 13:20
Svédország éllovasnak számít mind az internet, mind a mobiltelefónia elterjedtsége terén, a mobil-internet iránt azonban nem mutatnak túlzott érdeklődést a svédek. Az IT Research kutatóintézet felmérése szerint a folyamatos internet kapcsolatot biztosító GPRS mobilkészülékek vásárlóinak mindössze 15 százaléka alkalmazza a technológiát. A többiek csak a hagyományos mobiltelefon szolgáltatásokra, a szóbeli kommunikációra és az SMS üzenetek küldésére szorítkoznak.

2001-ben 237 ezer GPRS készüléket értékesítettek Svédországban, az idén az első negyedévben pedig 145 ezer darab kelt el. A második negyedév folyamán az értékesített GPRS készülékek száma tovább emelkedett, a technológiát aktívan használó előfizetők aránya azonban változatlanul a 15 százaléknál stagnál. Svédországban összesen több mint hétmillió mobiltelefon előfizető van. A három svéd mobilszolgáltató, a Telia, a Tele2 és a Vodafone közül egyik sem hozta nyilvánosságra GPRS előfizetőinek a számát.

A használat alacsony arányának több oka is lehet. Egyrészt viszonylag alacsony a felhasználók számára vonzó mobil adatszolgáltatások elterjedtsége, másrészt a mobilszolgáltatók nem is nagyon igyekeznek felhívni az előfizetők figyelmét a GPRS szolgáltatások előnyeire mert azok tetemes bevételkiesést okozhatnának nekik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!