Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A Sun a második a szerverpiacon

Index
2002.08.29. 12:13
A Gartner Dataquest tanulmánya szerint a Sun Microsystems tavalyi eredményeihez képest 10,75 százalékkal növelte piaci részesedését a szerverekből származó bevételek alapján, így jelenleg 18,44 százalékos piaci részesedésével a második helyet foglalja el a világ szerverpiacán. A majdnem 80 ezer leszállított egységgel, és a belőle származó 1,86 milliárd dolláros bevétellel a Sun őrzi vezető helyét a világ UNIX szerverpiacán.

A Gartner Dataquest negyedéves adatai szerint a tavalyi évhez képest az öt legnagyobb IT-gyártó közül a Sun Solaris operációs rendszerére és az UltraSPARC processzorra épülő rendszerek esetében mutatkozott a legnagyobb növekedés mind a bevételek, mind a leszállított egységek számát illetően. A Sun vezeti a UNIX piacot 63 százalékos piaci részesedésével a leszállított egységek, és 44 százalékos részesedésével a bevétel terén. A tavalyi év ugyanezen negyedévével összehasonlítva a Sun a leszállított UNIX-rendszerek terén 32 százalékkal növelte piaci részesedését. Szintén a Sun vezeti az egy évvel korábbi időszakhoz képest felmutatott növekedést a UNIX-rendszerekből származó bevétel terén, ahol 15,4 százalékos növekedést ért el.

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban a Sun UNIX-piaci részesedését közel 37 százalékkal növelte a leszállított egységek, és több mint 10 százalékkal a bevételek terén a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A 2002 második negyedévében az EMEA-n belül leszállított 21700 egységgel a Sun 60,61 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak, míg 37 százalékot a bevétel terén.