Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Százegy vádlott a szerzői jogi perben

Délmagyarország Online
2002.09.03. 15:04
Hétfőn Szegeden megkezdődött annak a százegy vádlottnak a pere, akiket szoftverek, zenei anyagok és filmek jogosulatlan felhasználásával, többszörözésével és terjesztésével vádolnak. A vádlottak között van olyan, aki több mint egymillió forintos kárt okozott, de olyan is, akinél ez az összeg csupán 600 forint. Az ügyet a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság tárgyalja, a vádlottak nagy száma miatt a szegedi igazságügyi palota dísztermében.

A per elsőrendű vádlottja - a vádirat szerint - 1998 májusától 1999 nyaráig folytatta tevékenységét, mely során internetes hirdetésekben meghatározatlan helyről származó, nem jogtiszta szoftvereket és egyéb szerzői jogvédelem alatt álló műveket kínált eladásra. A vásárlók egy listából választhatták ki a játékprogramokat, zenéket és filmeket, melyeket A. Tamás postai utánvéttel küldött el a megrendelőknek.

Az ügyészség A. Tamás elsőrendű vádlottat a szerzői és szomszédos jogok 166 rendbeli, üzletszerűen és jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettével, a többi vádlottat pedig a szerzői és szomszédos jogok megsértésének vétségével vádolja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!