Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyteljesítményű szilárdtest-lézert helyeztek üzembe Budapesten

MTI
2002.09.05. 15:09
A budapesti Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézetben (Bayati) csütörtökön üzembe helyezték az ország első nagyteljesítményű szilárdtest-lézerét, az eseményt a Virtuális Európai Lézerintézetek (VELI) Magyarországon megtartott találkozójának keretében rendezték meg.

A 150 millió forintos készülék költségéből 100 milliós támogatást az Oktatási Minisztérium alkalmazott kutatási pályázatán nyertek el, míg a fennmaradó összeget a Bay Zoltán Alapítvány biztosította. A 2,7 kilowatt teljesítményű lézerkészülék üzembe állítása nemcsak az ország lézertechnológiai kutatásokra alkalmas teljesítményének megduplázódását, hanem a kutatási irányok kiszélesedését is jelenti.

A teljesítménylézerek legújabb generációja, a félvezetőlézerekkel gerjesztett szilárdtest lézer által kibocsátott nagyteljesítményű fény akár 0,3 milliméter átmérőjű, és 20 méter hosszú üvegszálban is vezethető. A Bayati 1994-ben alakult, kutatási profiljában súlyponti szerepet játszott az ipari lézerek alkalmazásának kutatása. A Virtuális Intézet megalakulásával és fejlesztésével vált lehetővé Magyarország számára a gyors és közvetlen csatlakozás az európai vezető lézertechnológiai kutatóintézetek tevékenységéhez - emelte ki a Bayati igazgatója.