Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Nagyteljesítményű szilárdtest-lézert helyeztek üzembe Budapesten

MTI
2002.09.05. 15:09
A budapesti Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézetben (Bayati) csütörtökön üzembe helyezték az ország első nagyteljesítményű szilárdtest-lézerét, az eseményt a Virtuális Európai Lézerintézetek (VELI) Magyarországon megtartott találkozójának keretében rendezték meg.

A 150 millió forintos készülék költségéből 100 milliós támogatást az Oktatási Minisztérium alkalmazott kutatási pályázatán nyertek el, míg a fennmaradó összeget a Bay Zoltán Alapítvány biztosította. A 2,7 kilowatt teljesítményű lézerkészülék üzembe állítása nemcsak az ország lézertechnológiai kutatásokra alkalmas teljesítményének megduplázódását, hanem a kutatási irányok kiszélesedését is jelenti.

A teljesítménylézerek legújabb generációja, a félvezetőlézerekkel gerjesztett szilárdtest lézer által kibocsátott nagyteljesítményű fény akár 0,3 milliméter átmérőjű, és 20 méter hosszú üvegszálban is vezethető. A Bayati 1994-ben alakult, kutatási profiljában súlyponti szerepet játszott az ipari lézerek alkalmazásának kutatása. A Virtuális Intézet megalakulásával és fejlesztésével vált lehetővé Magyarország számára a gyors és közvetlen csatlakozás az európai vezető lézertechnológiai kutatóintézetek tevékenységéhez - emelte ki a Bayati igazgatója.