Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Digitális tankönyveket akar az oktatási tárca

MTI
2002.09.10. 10:21
Digitális tananyagok és tankönyvek készítését célzó pályázatot ír ki ősszel az oktatási tárca - nyilatkozta Magyar Bálint az MTI-nek. Az oktatási miniszter jelezte: a tárca azt szeretné, ha 2005-re minden iskola rendelkezne multimédiás oktatásra is alkalmas teremmel is azon túl, hogy csatlakozik a világhálóhoz.

Magyar Bálint ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a multimédiás oktatócsomagok ne csak adott tárgyak - például a magyar vagy a történelem - oktatásához szükséges ismereteket tartalmazzák, hanem a tanárok munkáját mintaóra-vázlatokkal, szöveggyűjteményekkel, fotó-, filmarchívumokkal, tesztekkel vagy térképgyűjteményekkel is segíthetnék. Ezeket aztán a pedagógusok saját maguk is bővíthetnék, illetve beoszthatnák, hogy az anyagot hány év alatt tanítják meg.

A miniszter elmondta: a tárca célja, hogy két-három éven belül minden tizedik gyermekre jusson számítógép Magyarországon. Hangsúlyozta: évente 8-10 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy a folyamatos és nagyarányú fejlesztéseket meg lehessen valósítani. Jelenleg 100-120 ezer számítógépnek kellene lennie a magyar közoktatásban, és évente 20-30 ezer informatikai eszközzel kellene a gépparkot bővíteni. Az elmúlt négy évben néhány ezer számítógéppel bővült csupán a közoktatás központi forrásból - mondta Magyar Bálint.