Piroska
3 °C
3 °C

Pontosabb előrejelzés az új időjárási műholddal

MTI
2002.09.10. 11:21
Pontosabb előrejelzéseket készíthet a kis területen gyorsan kifejlődő hurrikánokról, viharokról és zivatarokról az Országos Meteorológiai Szolgálat egy nemrégiben a világűrbe lőtt új műholdrendszer segítségével - tudatta a szolgálat közleményben az MTI-vel hétfőn.

A Meteosat Second Generation (MSG) nevű meteorológiai megfigyelő rendszer az eddigi műholdaknál kétszer gyakrabban, negyedóránként küld majd információkat pontosabb, 3-6 kilométeres térbeli bontásban. Az adatok ezentúl tizenegy sugárzási csatornán érkeznek majd az eddig használt háromhoz képest.

Az időjárás-előrejelzésben ugrásszerű változást hozó műholdrendszert a németországi Darmstadtból vezérlik. Fejlesztését az Európai Meteorológiai Műholdhasznosítási Szervezet (EUMETSAT) rendelte meg és gyártását az Európai Űrkutatási Szervezet (ESA) irányította, mintegy tizenhárom európai ország ötven cégének bevonásával. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az EUMETSAT társult tagjaként juthat hozzá az új műholdrendszerről érkező képekhez. A műholdat augusztus 29-én lőtték fel Nyugat-Afrika partjainál és a Guineai-öböl fölött állították pályára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!