Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb exobolygót fedeztek fel

MTI
2002.09.18. 09:27
Újabb Naprendszeren kívüli bolygót, azaz exobolygót fedeztek fel brit csillagászok az ausztráliai Új-Dél-Wales szövetségi államban épített óriásteleszkóp segítségével - jelentette be kedden Hugh Jones, a csoport vezetője.

A nagyjából Jupiter-tömegű égitest a tőlünk száz fényévre a Daru (Grus) csillagképhez tartozó Tau 1 Gruis, a mi Napunkhoz hasonló csillag körül kering. A számítások szerint egy fordulatot majd négy év alatt tesz meg, és távolsága anyacsillagától a Föld-Nap távolságának mintegy háromszorosa, ami a mi Naprendszerünk kisbolygóövezete térségének felel meg. Az első Naprendszeren kívüli bolygó létének kimutatását két genfi csillagász 1996 októberében jelentette be. A mostanit a századik felfedezett exobolygóként jegyezték be.

Ennek az égitestnek is úgy jutottak nyomára, mint a többinek, azaz egyelőre nem látták, hanem hosszadalmas és bonyolult spektroszkópiai módszerrel következtettek a bolygó létére, valamint számították ki becsült tömegét, illetve napjától való távolságát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?