Gusztáv
3 °C
7 °C

Háromdimenziós tranzisztort fejlesztett ki az Intel

Index
2002.09.20. 10:58
Az Intel kutatói elkészítettek egy háromdimenziós, "háromkapus" tranzisztort, amely a hagyományos lapos (planár) tranzisztoroknál nagyobb teljesítményt nyújt, hatékonyabb áramfelhasználás mellett. Ha fenn akarja tartani az évtized után is Moore törvényének érvényességét, az Intel szerint a félvezetőiparnak ilyen tranzisztorokra kell majd átállnia.

"Kutatásaink azt mutatják, hogy 30 nanométer alatt a lapos, egykapus planártranzisztorok egyszerűen túl sok áramot fogyasztanak ahhoz, hogy megfeleljenek a jövőbeni teljesítményigényeknek" - állítja Dr. Gerald Marcyk, az Intel alkatrész-kutatólaborjának igazgatója.

A hagyományos planártranzisztorokban az elektronikus jelek úgy haladnak, mint egy lapos, egyirányú úton. Ez a megközelítés jól szolgálta a félvezetőipart az 1960-as évek óta. Most azonban, ahogy a tranzisztorok mérete lassan 30 nanométer (egymilliárdod méter) alá csökken, az egyre növekvő áramveszteség azt jelenti, hogy egyre nagyobb fogyasztásúak a tranzisztorok - ez viszont elfogadhatatlan mértékű hőtermelést eredményez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!