Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromdimenziós tranzisztort fejlesztett ki az Intel

Index
2002.09.20. 10:58
Az Intel kutatói elkészítettek egy háromdimenziós, "háromkapus" tranzisztort, amely a hagyományos lapos (planár) tranzisztoroknál nagyobb teljesítményt nyújt, hatékonyabb áramfelhasználás mellett. Ha fenn akarja tartani az évtized után is Moore törvényének érvényességét, az Intel szerint a félvezetőiparnak ilyen tranzisztorokra kell majd átállnia.

"Kutatásaink azt mutatják, hogy 30 nanométer alatt a lapos, egykapus planártranzisztorok egyszerűen túl sok áramot fogyasztanak ahhoz, hogy megfeleljenek a jövőbeni teljesítményigényeknek" - állítja Dr. Gerald Marcyk, az Intel alkatrész-kutatólaborjának igazgatója.

A hagyományos planártranzisztorokban az elektronikus jelek úgy haladnak, mint egy lapos, egyirányú úton. Ez a megközelítés jól szolgálta a félvezetőipart az 1960-as évek óta. Most azonban, ahogy a tranzisztorok mérete lassan 30 nanométer (egymilliárdod méter) alá csökken, az egyre növekvő áramveszteség azt jelenti, hogy egyre nagyobb fogyasztásúak a tranzisztorok - ez viszont elfogadhatatlan mértékű hőtermelést eredményez.