Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Műhold szedi majd a német autópályadíjat

Napi Gazdaság
2002.09.23. 16:31
Jövő év augusztusától kezdve a nehéz kamionokat üzemeltető fuvarozóknak minden bizonnyal fizetniük kell majd a német autópályák használatáért: Berlinben pénteken aláírták a műholdas díjbeszedési rendszer kiépítéséről és üzemeltetéséről szóló szerződést - értesült az MTI.

A szerződést Kurt Bodewig közlekedési miniszter, valamint a Deutsche Telekom és a DaimlerChrysler Services vezette konzorcium képviselői látták el kézjegyükkel. A szerződésért az utolsó pillanatig késhegyig menő küzdelem folyt: a pályázaton vesztes AGES-konzorcium csak pénteken reggel vonta vissza legújabb keresetét, miután a versengő felek együttmuködésükben állapodtak meg.A 12 tonnánál súlyosabb teherszállító járművekért kilométerenként átlagosan 15 eurócentet kell majd fizetni. A díjmegállapítási- és beszedési rendszer része egy autórádió nagyságú készülék. Ennek jelzései alapján állapítják majd meg a megtett utat, a jármű nagyságát, de még azt is, mennyi káros anyagot bocsát ki menetközben. A díjat az adatok alapján határoznák meg, a készüléket ingyen bocsátanák az érdekeltek rendelkezésére.