Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz üzletember lehet a következő űrturista

MTI
2002.09.25. 13:18
Valószínűleg egy orosz üzletember lesz a világ harmadik űrturistája, aki a Nemzetközi Űrállomásra utazik az orosz Szojuz űrhajó fedélzetén. Az építési konzorcium élén álló 30 éves Szergej Polonszkij szerdai moszkvai közlések szerint meg is kezdte felkészülését Csillagvárosban. A fiatal üzletembert eddig is az extrém sportok megszállottjaként tartották számon: "jogosítványt" szerzett MiG vadászgépek vezetésére, és egy paintball-csapatot is vezet. Hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, hogy Polonszkij lesz a harmadik űrturista, és azt sem közölték, hogy utazására mikor kerülhet sor.

Az orosz űrhajózási hivatal, a Roszaviakozmosz nyilván körültekintően fog eljárni az új űrturista kiválasztásánál, miután a hetekben fel kellett bontania a szerződést Lance Bass-szal, az amerikai NSync pop-együttes énekesével. A tengerentúli sztár szponzorai nem utalták át a kozmikus kaland 20 millió dolláros költségének részleteit, így hosszas huzavona után Bass lekerült az "utaslistáról." Emiatt komoly anyagi kár érte a Roszaviakozmoszt: az októberi startig lehetetlen felkészíteni egy amatőr űrhajóst, így űrturista helyett Bass súlyával megegyező teher utazik az ISS-re.