Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Megtalálták az AIDS-el szembeni természetes immunitás okát

MTI
2002.09.27. 01:03
Sikerült azonosítani, hogy mi okozza az AIDS-szel szembeni természetes ellenállóképességet - jelentették be csütörtökön New Yorkban.
A New York-i Rockefeller egyetem AIDS-kutató központjában (ADARC) hosszú évek óta vizsgálták, hogy az AIDS-szel fertőzött emberek néhány százaléka miért nem betegszik meg, noha sokan közülük évtizedek óta hordozzák a halálos vírust.
A tudósok a 15 éves fáradozás eredményeként azonosították azt az anyagot, amely ezt a természetes immunitást lehetővé teszi: egy vegyületet, amely három, alpha-defensinnek nevezett proteinből áll. Az amerikai és kínai kutatókból álló tudós csoportnak sikerült elszigetelniük az említett proteineket, amelyeket alpha-1, alpha-2 és alpha-3 defensinnek neveztek el. Az immunrendszer úgynevezett CD8 T-sejtjei termelik ezeket a proteineket, amelyek meggátolják a vírus elszaporodását.
A hatásosabb gyógyszerek lehetoségével kecsegtető jó hírt Aaron Diamond, a New York-i Rockefeller Egyetem AIDS Kutató Központ (ADARC) igazgatója jelentette be. Hangsúlyozta azonban, hogy szó sincs végleges gyógymódról, hanem csak egy újabb fegyverrel bővülhet az AIDS elleni küzdelem arzenálja.
A tudósok egyelőre még nem teljesen biztosak abban, hogy ezek a proteinek pontosan hogyan blokkolják a vírust, a kutatások erről tovább folytatódnak. Linqi Zhang professzor, a tudóscsoport vezetője a Science tudományos folyóirat pénteken megjelenő legfrissebb számában részletes cikkben számol be a kutatások eredményeiről.