Judit
3 °C
7 °C

Megtalálták az AIDS-el szembeni természetes immunitás okát

MTI
2002.09.27. 01:03
Sikerült azonosítani, hogy mi okozza az AIDS-szel szembeni természetes ellenállóképességet - jelentették be csütörtökön New Yorkban.
A New York-i Rockefeller egyetem AIDS-kutató központjában (ADARC) hosszú évek óta vizsgálták, hogy az AIDS-szel fertőzött emberek néhány százaléka miért nem betegszik meg, noha sokan közülük évtizedek óta hordozzák a halálos vírust.
A tudósok a 15 éves fáradozás eredményeként azonosították azt az anyagot, amely ezt a természetes immunitást lehetővé teszi: egy vegyületet, amely három, alpha-defensinnek nevezett proteinből áll. Az amerikai és kínai kutatókból álló tudós csoportnak sikerült elszigetelniük az említett proteineket, amelyeket alpha-1, alpha-2 és alpha-3 defensinnek neveztek el. Az immunrendszer úgynevezett CD8 T-sejtjei termelik ezeket a proteineket, amelyek meggátolják a vírus elszaporodását.
A hatásosabb gyógyszerek lehetoségével kecsegtető jó hírt Aaron Diamond, a New York-i Rockefeller Egyetem AIDS Kutató Központ (ADARC) igazgatója jelentette be. Hangsúlyozta azonban, hogy szó sincs végleges gyógymódról, hanem csak egy újabb fegyverrel bővülhet az AIDS elleni küzdelem arzenálja.
A tudósok egyelőre még nem teljesen biztosak abban, hogy ezek a proteinek pontosan hogyan blokkolják a vírust, a kutatások erről tovább folytatódnak. Linqi Zhang professzor, a tudóscsoport vezetője a Science tudományos folyóirat pénteken megjelenő legfrissebb számában részletes cikkben számol be a kutatások eredményeiről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?