Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Továbbra is terjed a Nimda

Index
2002.10.01. 11:10
Ezen a héten a vírusjentéseket megnézve két féreg és a közel egy éve terjedő Nimda folyamatosan fertőzték a világ számítógépeit - áll a Panda Software vírusjelentésében. A W32/Blink egy Delphiben írt féreg amely emailen és MSN Messenger alkalmazásokon keresztül terjed. Minden címlistában szereplőnek elküldi magát egy változó jelleget mutató üzenetként, amely csatolt állománya PIF kiterjesztéssel önmaga. A féreg veszélyes mert bizonyos antivírus és firewall programokhoz tartozó fájlokat töröl.

Ezen a héten egy másik alattomos féreg is előtünt "Linux/Slapper", mely az Apache webszervereket potencionálisan veszélyeztető vírus. A vírus OpenSSL-ben található "buffer overflow" sebezhezőségét használja ki a következő Linux disztribúciók esetén: Mandrake, SuSe, Slackware, RedHat és Debian.

A Nimda vírus a múlt negyedévben 721 ezer euró kárt okozott a számítógépes adatkommunikációban. Ez a vírus egy éves jubileuma ellenére tartja magát, folyamatosan jelen van és fertőz a neten. A Panda ActiveScan által az internetes felhasználók számítógépeiről 2002-ben a leggyakrabban eltávolított vírus a Nimda, bár a Klez verziói is erősen feljövőben vannak.