Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Neutrínók és röntgensugárzások kutatóié a fizikai Nobel-díj

MTI
2002.10.08. 13:26
Amerikai és japán kutatók nyerték idén a megosztott fizikai Nobel-díjat: a svéd tudományos akadémia döntése értelmében Raymond Davis és Kosiba Maszatosi egyenlő arányban osztozhat a tudományos elismeréssel járó egymillió dollár felén, míg a fennmaradó félmillió dollár Riccardo Giacconi amerikai tudósnak jut.

A 87 éves Davis és a 76 éves Kosiba a kozmikus neutrinók kutatásában elért eredményeivel szolgált rá a Nobel-díjra. A 71 éves Giacconi pedig úttörő tevékenységével gazdagította az asztrofizikát, miáltal lehetővé vált a kozmikus röntgensugár-források fölfedezése.

A kitüntetett tudósok a világegyetem legapróbb összetevőit használták fel ahhoz, hogy segítségükkel gyarapítsák ismereteinket a legnagyobb részekről, a Napról, a csillagokról, a galaxisokról és a szupernóvákról - jelentette ki a döntést indokolva a Nobel-díj Bizottság fizika részlegének elnöke, Mats Jonsson. - Az idei díjazottak új ablakokat tártak ki a világűrre - fűzte hozzá.