Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehallgathatlan mobilokat vesz a cseh hadsereg

MTI
2002.10.10. 10:36
A cseh védelmi minisztérium olyan norvég mobiltelefonok megvásárlását tervezi, amelyek biztonságosan kódolják és a lehallgatás ellen védik a továbbított hangot és adatokat. A tárca először csak kipróbálni kívánja az NSK 200-as típusú maroktelefonokat - írta csütörtöki számában a Lidová Noviny című lap.

Vladimir Lukovsky a cseh vezérkar részéről az újságnak elmondta, hogy a telefonokat a védelmi tárca fő képviselői és más tárcák tisztviselői közötti kapcsolatokban próbálják ki. Szerinte a mobilok iránti érdeklődés nincs közvetlen összefüggésben azzal, hogy novemberben Prágában NATO-csúcstalálkozót tartanak. Anna Starkova kormányszóvivő kijelentette, hogy az új készülékek nem képesek helyettesíteni a jelenlegi védett vezetékes hálózatot.

A Lidové Noviny szerint az NSK 200-as maroktelefon úgy kódolja a hangot és az adatokat, hogy azt csak a hasonló típusú készülékkel rendelkező fogadó fél képes dekódolni. A NATO egyébként már kipróbálta ezt a mobiltelefont, sőt, a holland és a német hadsereg már rendelt is belőle.