Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Lehallgathatlan mobilokat vesz a cseh hadsereg

MTI
2002.10.10. 10:36
A cseh védelmi minisztérium olyan norvég mobiltelefonok megvásárlását tervezi, amelyek biztonságosan kódolják és a lehallgatás ellen védik a továbbított hangot és adatokat. A tárca először csak kipróbálni kívánja az NSK 200-as típusú maroktelefonokat - írta csütörtöki számában a Lidová Noviny című lap.

Vladimir Lukovsky a cseh vezérkar részéről az újságnak elmondta, hogy a telefonokat a védelmi tárca fő képviselői és más tárcák tisztviselői közötti kapcsolatokban próbálják ki. Szerinte a mobilok iránti érdeklődés nincs közvetlen összefüggésben azzal, hogy novemberben Prágában NATO-csúcstalálkozót tartanak. Anna Starkova kormányszóvivő kijelentette, hogy az új készülékek nem képesek helyettesíteni a jelenlegi védett vezetékes hálózatot.

A Lidové Noviny szerint az NSK 200-as maroktelefon úgy kódolja a hangot és az adatokat, hogy azt csak a hasonló típusú készülékkel rendelkező fogadó fél képes dekódolni. A NATO egyébként már kipróbálta ezt a mobiltelefont, sőt, a holland és a német hadsereg már rendelt is belőle.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!