Szilárda
-4 °C
3 °C

Nemzetközi információs adatbázissal a mellrák ellen

Index
2002.10.21. 15:53
Az Oxford University csatlakozott az IBM és az Egyesült Királyság kormánya által megkezdett programhoz, melynek célja olyan számítástechnikai Grid (hálózat) létrehozása, mellyel a mellrák korán felismerhető és diagnosztizálható, és amellyel az orvosok többet tudhatnak meg e betegség kezeléséről. A fejlett világban élete során minden nyolcadik nőben kialakul a mellrák, és ez a szám egyre csak nő. A kórházak és az orvosok jobb diagnosztikai módszereket szeretnének kézhez kapni a mellrák felismeréséhez, mivel minél korábban ismerik fel a betegséget, annál jobb lehet a prognózis és a túlélés valószínűsége.

Az IBM és az Egyesült Királyság kormánya által finanszírozott 6 millió dolláros, "e-diamond" nevű projekt része az Egyesült Királyság kormánya által meghirdetett eScience kezdeményezésnek. A Grid segítségével egy olyan digitális fotóalbumot hoznak létre, melyben a kórházak digitális formátumban tárolhatják el és oszthatják meg a mammográfiákat, az orvosok adatbányászatot, kutatásokat végezhetnek, tanulmányozhatják, összehasonlíthatják a hasonló eseteket, s a tárolt mammográfiákat bárhonnan elérhetik. Az IBM szerverekkel, tárolórendszerekkel, munkaállomásokkal és más hardvereszközökkel járul hozzá a kezdeményezéshez, az Oxford University IBM alapon fejlesztett szoftvereket biztosít majd.

A projekt alapján akár egy világméretű digitális mammográfiai Grid is létrehozható, amennyiben azt összekapcsolják a Franciaországban, Németországban, Japánban, az Egyesült Államokban és más országokban futó hasonló programokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!