Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Internetes szavazatösszesítés Lengyelországban

Index
2002.10.25. 15:21
A modern technológiák minden korábbinál nagyobb szerepet játszanak majd az idei lengyelországi helyhatósági választásokon. Az Országos Választási Bizottság (PKW) a soron következő voksolást egyfajta tesztnek tekinti, amely, sikere esetén, megalapozhatja a szavazási procedúra jövőbeli teljes informatizálásának létjogosultságát.

Az új szisztémában a számítógépes rendszer már a választások előtt megkezdi az adatok begyűjtését, a szavazatszámláló bizottságok összetételétől egészen a jelöltek regisztrálásáig. Több mint 2500 választókörzet (az összes körzet 10 százaléka) számítógépekkel és internet-hozzáféréssel lesz ellátva - írja az ITTK Infinit hírlevele. A szavazólapok eredményeit beviszik a rendszerbe, és dial-upos kapcsolat révén - digitális aláírás és egyéb hitelesítési eljárások által biztosított adatátvitellel - az Országos Választási Bizottság szerverére juttatják.

A többi szavazókörzetből a területi szavazatszámláló bizottságokhoz kerülnek az adatok, és onnan kerülnek be az elektronikus rendszerbe. Az ilyen módon folyamatosan beérkező adatokat - többek között - webszájtokon hozzák nyilvánosságra. A választások éjszakáján az interneten közzétett adatok iránti érdeklődés hatalmas lesz, a látogatottság várhatóan eléri majd az óránkénti egymillió találatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!