Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Internetes szavazatösszesítés Lengyelországban

Index
2002.10.25. 15:21
A modern technológiák minden korábbinál nagyobb szerepet játszanak majd az idei lengyelországi helyhatósági választásokon. Az Országos Választási Bizottság (PKW) a soron következő voksolást egyfajta tesztnek tekinti, amely, sikere esetén, megalapozhatja a szavazási procedúra jövőbeli teljes informatizálásának létjogosultságát.

Az új szisztémában a számítógépes rendszer már a választások előtt megkezdi az adatok begyűjtését, a szavazatszámláló bizottságok összetételétől egészen a jelöltek regisztrálásáig. Több mint 2500 választókörzet (az összes körzet 10 százaléka) számítógépekkel és internet-hozzáféréssel lesz ellátva - írja az ITTK Infinit hírlevele. A szavazólapok eredményeit beviszik a rendszerbe, és dial-upos kapcsolat révén - digitális aláírás és egyéb hitelesítési eljárások által biztosított adatátvitellel - az Országos Választási Bizottság szerverére juttatják.

A többi szavazókörzetből a területi szavazatszámláló bizottságokhoz kerülnek az adatok, és onnan kerülnek be az elektronikus rendszerbe. Az ilyen módon folyamatosan beérkező adatokat - többek között - webszájtokon hozzák nyilvánosságra. A választások éjszakáján az interneten közzétett adatok iránti érdeklődés hatalmas lesz, a látogatottság várhatóan eléri majd az óránkénti egymillió találatot.