Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

HDB határozatok a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosításáról

Index
2002.11.04. 14:55
A Hírközlési Döntőbizottság a Hírközlésről szóló 2001. évi XL. törvény 25. § (1) bekezdése, 88. § és 106. § (3) bekezdése alapján azonosította a jelentős piaci erővel rendelkező (JPE) távközlési szolgáltatókat. Az Európai Unió hatályos távközlés-szabályozási keretrendszerével összhangban a magyar Hírközlési törvény lényeges jogokat és kötelezettségeket határoz meg a távközlési piacon piaci szereplők meghatározott csoportjára. Piaci szegmensenként eltérő többlet kötelezettségeket ró egyes szolgáltatókra annak érdekében, hogy előnyös piaci helyzetükkel ne élhessenek vissza, ne gátolhassák a verseny kialakulását. A piaci szereplők e csoportját a törvény jelentős piaci erővel rendelkező (JPE) szolgáltatókként határozza meg. Ez a fogalom a távközlés-szabályozás legfontosabb, központi eleme.

A törvény a távközlési piac egészén belül négy u.n. meghatározó piacot jelöl meg, amelyeken azonosítani kell a JPE szolgáltatókat. Ezek a távbeszélő, a mobil rádiótelefon, a bérelt vonali és az összekapcsolási szolgáltatási piacok. Az azonosítás a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) törvényben meghatározott joga és kötelessége. Jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatónak minősül, aki valamely meghatározó piacon - azon a földrajzi területen, ahol szolgáltatást nyújt - legalább 25%-os részesedéssel bír. A hatóság döntésének meghozatalakor lehetősége van u.n. másodlagos kritériumok, mint a pénzügyi eszközökhöz való hozzáférés lehetőség, a piaci tapasztalatok, a szolgáltatónak a teljes nemzeti hírközlési piac egészéhez viszonyított pozíciója, a hozzáférési hálózat feletti rendelkezés mértéke, stb., figyelembe vételére, aminek alapján indokolt esetben el lehet térni a 25%-os küszöbtől.

A törvény által megállapított kötelezettségének megfelelően a HDB kidolgozta a JPE szolgáltatók azonosításának Alapelveit. A szolgáltatók képviselői a közzétett tervezetről nyilvános meghallgatáson fejtették ki véleményüket, majd az alapelvek végleges változatának elkészítése előtt a HDB kikérte a Gazdasági Versenyhivatal véleményét is. Az azonosítás alapjául az Alapelveknek megfelelően kidolgozott és adatszolgáltatási kötelezettség előírásával mind a 470 nyilvántartott hírközlési szolgáltatónak kiküldött kérdőívcsomag szolgált. A beérkezett kérdőívek adatainak feldolgozása után, a Gazdasági Versenyhivatal véleményének ismételt kikérése után fogadta el a HDB teljes ülésén a JPE szolgáltatókat azonosító határozatokat.