Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Szívritmus-szabályzót kapott egy fehér csacsi

MTI
2002.11.11. 12:01
Első ízben ültettek be szívritmus-szabályzót állat testébe Ausztriában, a bécsi állatorvosi egyetem sebészeti osztályán. A páciens, az Enzo nevű csacsi idén júniusban jött világra egy vele született szívproblémával: túlságosan lassú pulzusa súlyos keringési zavarokat okozott, olyannyira, hogy Enzo gyakran elájult. A három órás műtétnek köszönhetően azonban már jól van: a fehér csacsi szíve - amely korábban percenként tízszer vert - most percenként pontosan 60-szor dobban meg.

A készüléket, amelyet ki is lehet tapintani az állat nyakán a bőre alatt, a Guidant orvostechnikai vállalat bocsátotta rendelkezésre. A bonyolult műtétet egy amúgy emberekkel foglalkozó sebésznő és egy állatorvosnő egy 11 fős csapat segítségével végezte el.

Enzo a kék szemű európai fehér szamarak fajtájához tartozik, amelyet a monarchia gazdag birtokosai tenyésztettek ki egykor. Állományuk ma csupán néhány állatból áll, s közülük 11 az osztrák állatorvosi egyetem tanulmányi gazdaságában, az alsó-ausztriai Kremesbergben vesz részt a fajta megőrzését szolgáló tenyésztési programban.