Erzsébet
1 °C
4 °C

Szívritmus-szabályzót kapott egy fehér csacsi

MTI
2002.11.11. 12:01
Első ízben ültettek be szívritmus-szabályzót állat testébe Ausztriában, a bécsi állatorvosi egyetem sebészeti osztályán. A páciens, az Enzo nevű csacsi idén júniusban jött világra egy vele született szívproblémával: túlságosan lassú pulzusa súlyos keringési zavarokat okozott, olyannyira, hogy Enzo gyakran elájult. A három órás műtétnek köszönhetően azonban már jól van: a fehér csacsi szíve - amely korábban percenként tízszer vert - most percenként pontosan 60-szor dobban meg.

A készüléket, amelyet ki is lehet tapintani az állat nyakán a bőre alatt, a Guidant orvostechnikai vállalat bocsátotta rendelkezésre. A bonyolult műtétet egy amúgy emberekkel foglalkozó sebésznő és egy állatorvosnő egy 11 fős csapat segítségével végezte el.

Enzo a kék szemű európai fehér szamarak fajtájához tartozik, amelyet a monarchia gazdag birtokosai tenyésztettek ki egykor. Állományuk ma csupán néhány állatból áll, s közülük 11 az osztrák állatorvosi egyetem tanulmányi gazdaságában, az alsó-ausztriai Kremesbergben vesz részt a fajta megőrzését szolgáló tenyésztési programban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?