Judit
3 °C
7 °C

Baja szerint egységes e-kormányzati rendszerre van szükség

MTI
2002.11.13. 16:35
Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára szerint az államigazgatás átalakításának informatikai alapon kell megtörténnie, s egységes kormányzati informatikai rendszerre van szükség. Az államtitkár szerdán Balatonaligán, az E-Magyarország, E-kormányzat címmel rendezett kétnapos informatikai konferencián úgy fogalmazott: Magyarországon ágazati, szaktárca-szerű kormányzás zajlik, s erre van úgymond beállítva a felelősségi rendszer is.

Baja Ferenc szerint tárcánként széttagoltak az informatikai rendszerek, s komoly kihívás az összkormányzati működési mechanizmusok erősítése. Az államtitkár úgy vélte, hogy az egységesítés folyamatában az első lépés a közháló és a kormányzati gerincháló együttműködésének megteremtése lesz. Szerinte az egész kormányzati igazgatást - és azt a mintegy 1200 intézményt, amelyeket majd a kormányzati gerinchálóval összekötnek - teljes egységbe kellene rendezni, s egységes szolgáltatói rendszerrel ellátni.

"Más kérdés, hogyan lehet ide eljutni és hányféle érdekütközés lesz addig, amíg a kívánt helyzetet elérjük. Ugyanis sem az igazgatás, sem az üzleti szféra nem feltétlenül érdekelt abban, hogy egy ilyen egységes rendszer létrejöjjön" - vélekedett Baja Ferenc.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?