Jusztina
1 °C
16 °C

Baja szerint egységes e-kormányzati rendszerre van szükség

MTI
2002.11.13. 16:35
Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára szerint az államigazgatás átalakításának informatikai alapon kell megtörténnie, s egységes kormányzati informatikai rendszerre van szükség. Az államtitkár szerdán Balatonaligán, az E-Magyarország, E-kormányzat címmel rendezett kétnapos informatikai konferencián úgy fogalmazott: Magyarországon ágazati, szaktárca-szerű kormányzás zajlik, s erre van úgymond beállítva a felelősségi rendszer is.

Baja Ferenc szerint tárcánként széttagoltak az informatikai rendszerek, s komoly kihívás az összkormányzati működési mechanizmusok erősítése. Az államtitkár úgy vélte, hogy az egységesítés folyamatában az első lépés a közháló és a kormányzati gerincháló együttműködésének megteremtése lesz. Szerinte az egész kormányzati igazgatást - és azt a mintegy 1200 intézményt, amelyeket majd a kormányzati gerinchálóval összekötnek - teljes egységbe kellene rendezni, s egységes szolgáltatói rendszerrel ellátni.

"Más kérdés, hogyan lehet ide eljutni és hányféle érdekütközés lesz addig, amíg a kívánt helyzetet elérjük. Ugyanis sem az igazgatás, sem az üzleti szféra nem feltétlenül érdekelt abban, hogy egy ilyen egységes rendszer létrejöjjön" - vélekedett Baja Ferenc.