Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Nemzetközi törvény a tengericsikók, teknőcök és mahagónifák védelmére

BBC Magyar Adás
2002.11.15. 10:23
A Veszélyeztetett Fajok Kereskedelmi Konvenciója, a CITES chilei konferenciáján korlátozásokat fogadott el a nagylevelű mahagónifák, a tengericsikók és több mint húsz tengeri teknőcfajta kereskedelmének korlátozásáról. Így az Amazonas menti mahagónierdők fokozottabb védelemben részesülnek az illegális favágóktól. Az elmúlt tíz évben a deforesztáció folyamata következtében Közép-Amerikában 60, Dél-Amerikában pedig 30 százalékkal csökkent a mahagónierdők területe.

A nemzetközi törvények ezen kívül 26, főleg ázsiai teknőcnek nyújtanak védelmet. Egyedül Vietnamban 23 fajta teknőc él, melyeket veszélyeztet a környezet pusztulása, valamint az, hogy az országban kedvelt csemegének számítanak. A tengericsikókkal folytatott kereskedelmet nem tiltják meg, de szigorúbban ellenőrzik, biztosítva, hogy az ne jelentsen veszélyt populációjukra. Ázsiában ugyanis az állatok porrá tört testéből orvosságokat állítanak elő, és akváriumi halfajtaként is nagy a kereslet irántuk.

A Traffic nevű környezetvédő csoport szerint a találkozó több szempontból csalódást okozott: még a bizottsági fázisban nem sikerült fokozottabb védelmet biztosítani néhány veszélyeztetett bálna-, illetve cápafajtának. Ezen kívül néhány afrikai ország engedélyt kapott raktáron lévő elefántcsontkészletei értékesítésére, ami enyhít az elefántcsont-kereskedelem 13 éve érvényben lévő korlátozásain.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!