Árpád
-2 °C
3 °C

Pehelysúlyú sugárvédő ruha

MTI
2002.11.18. 11:51
A Demron említett anyagot két szövetréteg közé vulkanizált formában hozzák forgalomba. A beszámolók szerint védelmet nyúlt az alfa-, béta- és a gamma-sugárzással, valamint a röntgen-sugarakkal szemben. Eredetileg sebészorvosok számára fejlesztették ki, olyan helyzetekre, amikor műtét közben ismételten röntgensugárzásnak vannak kitéve. Csak később merült fel, hogy a Demron használható lesz a nukleáris iparban is.

Ebből a - többrétegű ponyvára emlékeztető -, viszonylag kis súlyú, hajlékony lemezből sátrakat, repülőgépekbe illetve űrhajókba építhető béléseket, és az egész testet védő kezeslábas öltözékeket lehet gyártani.

Janine Claber, a nukleáris fűtőanyagokkal foglalkozó brit állami vállalat szakértője szerint azonban még ellenőrizni kell, hogy a Demron védő tulajdonságai mennyire időtállóak; nem csökkennek-e, ha az anyag viszonylag hosszú időn át nagy sugáradagnak van kitéve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?