Valér
-2 °C
0 °C

Magyarország csatlakozna az Európai Űrügynökséghez

MTI
2002.11.20. 16:27
Magyarország és az Európai Űrügynökség (ESA) kapcsolata volt az Űrnap 2002 című rendezvény témája, amelyet az idén szerdán az ELTE Természettudományi Karán rendeztek meg. A Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI), valamint a Magyar Asztronautikai Társaság 1992 óta hagyományosan ősszel rendezi meg az űrnapot.

Kovács Kálmán, a magyar űrkutatást felügyelő tárca, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium(IHM) vezetője hangsúlyozta, hogy az űrkutatási széles körű feladataival egy ország nem tud megbirkózni, nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország számára az 1975 óta létező, jelenleg tizenöt európai államot tömörítő ESA lehet a cél.

Ez a folyamat döntő szakaszához érkezett: a MŰI és az IHM illetékesei előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az európai űrhivatallal Magyarország csatlakozásáról az ESA Európai Együttműködő Államok Terve (Plan for European Cooperating States - PECS) programjához, amely speciálisan a közép-kelet-európai tagjelölt országok - főként Magyarország, Lengyelország, Csehország és Románia - számára kidolgozott, a teljes jogú tagság elérését segítő program. A megállapodás aláírására felhatalmazó kormánynyilatkozatot most készítik elő. Remélhetőleg jövőre megtörténhet a dokumentum aláírása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!