Auguszta
-7 °C
0 °C

Felszállt az első Delta IV hordozórakéta

MTI
2002.11.21. 13:29
Sikeresen startolt a floridai űrrepülőtérről, közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban az amerikai Delta IV hordozórakéta. A kilövést egy hónappal korábbra tervezték Cape Canaveralban, de műszaki gondok miatt halasztották. Korábban ugyanis több kudarc is érte a céget a Delta III-mal.

Az amerikai védelmi tárca félmilliárd dollárral támogatta a Delta IV fejlesztési programját, akárcsak vetélytársát, az orosz hajtóművekre építő Atlas V fejlesztését a Locheed Martinnál. Az USA gazdaságosabb hordozórakétái ugyanakkor a kereskedelmi indítások piacán is versenyképesebbek lehetnek.

A csaknem 60 méter hosszú Delta IV amerikai fejlesztésű hajtóműve - az első az űrsikló programjának beindulása óta - másodpercenként egy tonna folyékony üzemanyagot fogyaszt az emelkedés első szakaszában.

A Boeing nem kívánta részletezni, mennyibe került a Delta IV startja, s azt sem fedte fel, mennyit költött összesen az új hordozórakéta, illetve a 17 millió lőerőt kifejteni képes, hidrogén üzemanyagú hajtómű kifejlesztésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!