Diána
12 °C
27 °C

'Mega vírussal' fenyeget egy hacker

Der Standard
2002.11.21. 15:20
A Computerworld szaklap szerint Irak megtámadása esetén egy "mega vírus" elterjesztésével állna bosszút egy hacker. Melhacker a saját honlapja szerint felelős volt a Melhack, Kamil, BleBla.J és Cbomb féregvírusok elterjesztéséért. Szintén kapcsolatba hozzák a Bugbear féreggel, amely szeptemberben sok hálózatot megfertőzött.

A Computerworldnek adott interjújában a hacker megerősítette az iDefense biztonsági cég információit, miszerint kifejlesztett egy szupervírust. A Scezda névre keresztelt kreatúra egy 3 az 1-ben típusú féregvírus. Egyesíti magában a Sircam, Klez és a Nimda funkcióit, és állítólag nehéz volna megállítani. A hacker szerint a vírus tesztje megtörtént, és bevetésre vár. Melhack hangsúlyozta, hogy a vírust útjára engedi, ha az USA megtámadja Irakot. Az iDefense az ügyfeleinek azt javasolja, egy iraki háború esetén fokozott figyelemmel legyenek az informatikai biztonságra.

A McAfee szakértői az eseményeket nyugodtabban figyelik. Szerintük a fenyegetés attól függ, mennyire sikerült a hackernek elterjeszteni a vírusát. Korábban is készültek ilyen szupervírusok, melyek nem voltak képesek elszaporodni. Tehát amíg szabadon ("in the wild") nem fordul elő a kártevő, a kockázat kicsi. Ha viszont elterjed, tényleg nagy pusztításra fel kell készülni.