Judit
2 °C
7 °C

'Mega vírussal' fenyeget egy hacker

Der Standard
2002.11.21. 15:20
A Computerworld szaklap szerint Irak megtámadása esetén egy "mega vírus" elterjesztésével állna bosszút egy hacker. Melhacker a saját honlapja szerint felelős volt a Melhack, Kamil, BleBla.J és Cbomb féregvírusok elterjesztéséért. Szintén kapcsolatba hozzák a Bugbear féreggel, amely szeptemberben sok hálózatot megfertőzött.

A Computerworldnek adott interjújában a hacker megerősítette az iDefense biztonsági cég információit, miszerint kifejlesztett egy szupervírust. A Scezda névre keresztelt kreatúra egy 3 az 1-ben típusú féregvírus. Egyesíti magában a Sircam, Klez és a Nimda funkcióit, és állítólag nehéz volna megállítani. A hacker szerint a vírus tesztje megtörtént, és bevetésre vár. Melhack hangsúlyozta, hogy a vírust útjára engedi, ha az USA megtámadja Irakot. Az iDefense az ügyfeleinek azt javasolja, egy iraki háború esetén fokozott figyelemmel legyenek az informatikai biztonságra.

A McAfee szakértői az eseményeket nyugodtabban figyelik. Szerintük a fenyegetés attól függ, mennyire sikerült a hackernek elterjeszteni a vírusát. Korábban is készültek ilyen szupervírusok, melyek nem voltak képesek elszaporodni. Tehát amíg szabadon ("in the wild") nem fordul elő a kártevő, a kockázat kicsi. Ha viszont elterjed, tényleg nagy pusztításra fel kell készülni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?