Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilövés előtt a legnagyobb Astra

TecChannel
2002.11.21. 17:04
A valaha épített legnagyobb civil kommunikációs műholdat, az Astra 1K-t jövő héten kedden egy Proton rakéta fedélzetén lövik fel Bajkonurban. A mintegy 110 millió eurót érő műhold fesztávolsága 37 méter, magassága hat és fél méter, közölte a világ legnagyobb műholdüzemeltetője, a SES Global. A 14. Astra műholddal a rendszer hatósugara megnövekszik Közép- és Kelet-Európa felett, beleértve Oroszország európai területeit is.

Az Alcatel Space által Franciaországban gyártott műhold szükség esetén ki tud váltani három régebbi Astra műholdat. A teljes projekt összesen 260 millió euróba került. Az Astra 1K többek közt 112 tévécsatorna továbbítására képes, a korábbi változatok 60 csatornával bíróztak meg.

A gyártók adatai alapján az Astra jelenleg 91 millió európai háztartást ér el, több mint 1100 analóg és digitális tévéadást, illetve multimédia és internet szolgáltatást továbbít.