Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fellendülés a mobilpiacon

MTI
2002.11.26. 09:16
A harmadik negyedévben világszerte 7,8 százalékkal több új mobiltelefont adtak el a készülékgyártók, mint a tavalyi harmadik negyedben, jeléül az ágazat erőteljes fellendülésének - közölték a Gartner Dataquest kutató- és tanácsadó intézetben kedden. A felmérés szerint a harmadik negyedévben 104,3 millió új mobiltelefon kelt el a világon. A szakma történetében most fordult elő másodszor, hogy a harmadik negyedévi értékesítés nagyobb volt százmilliónál, és meghaladta a második negyedévit is.

A piacvezető Nokia 37,4 millió készüléket adott el a végfelhasználóknak a harmadik negyedévben, 13,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és a piaci részesedése 35,9 százalékra nőtt 34,1 százalékról. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában megszerezte a piac több mint 50 százalékát, ez először történt. A Nokiát a drágább, többet tudó, színes képernyős készülékek iránt Nyugat-Európában növekvő kereslet segítette, a Gartner Dataquest szerint. Ebben a Nokia úgyszólván csak saját magával versenyez - írták az elemzők.

A világon második helyezett amerikai Motorola eladásai csak 2,4 százalékkal nőttek, 15 millió készülékre. A dél-koreai Samsung 52,4 százalékkal 11,06 millióra növelte értékesítését, első ízben szerezve meg a piac több mint 10 százalékát. A német Siemens 12,9 százalékkal 8,1 millióra növelte eladott készülékei számát, és 7,8 százalékos volt a piaci részesedése. A svéd Ericcson és a japán Sony mobilkészülék-gyártó vegyesvállalata visszaesett, 43 százalékkal kevesebb készüléket adott el, mint a tavalyi harmadik negyedévben.