Viola
-6 °C
-2 °C

Abszurdum a védett növények áttelepítése

MTI
2002.11.27. 09:57
Biológiai abszurdumnak tartja a Tétényi-fennsík védett növényei egy részének átültetését a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület, ezért a hét végére figyelemfelkeltő sétát szervez a főváros határában fekvő törökbálinti területre. A XXII. kerület - Budaörs, Diósd és Törökbálint - területén fekvő, ritka növényekben gazdag Tétényi-fennsík védetté nyilvánításáért évek óta küzdenek, a Fővárosi Önkormányzat már helyi védettség alá vont egy mintegy 110 hektáros területet.

Az egyesület az elmúlt év tavaszán az Országos Természetvédelmi Hivatalhoz fordult, hogy nyilvánítsák országosan védett területté a Tétényi-fennsík még beépítetlen részeit, de az ügyben még nem született döntés. Egy csaknem kétszáz hektáros terület védelem alá vonására lehet esély, elsősorban Törökbálinton és a fővároson belüli BM-lőtér környékén.

Legutóbb ugyanakkor a nemzeti park engedélyezte, hogy a Törökbálinton kialakítandó 16 hektáros lakóövezet területéről a védett növényeket, illetve azok egy részét áttelepítsék a fennsík más részeire, a Füvészkertbe vagy a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A környezetvédő biológiai abszurdumnak nevezte az áttelepítést, mivel egyes növények kizárólag a speciális fekvésű élőhelyet biztosító domboldalon tudtak megtelepedni, így máshol kérdéses az életben maradásuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!