Erzsébet
1 °C
4 °C

Kezelhető az időskori vakság

MTI
2002.11.28. 09:46
Új gyógyszert fejlesztett ki egy olasz és magyar szemorvosokból álló kutatócsoport az időskori szemfenéki meszesedés (macula-degeneráció) kezelésére - tájékoztatta szerdán az MTI-t Fehér János, Rómában élő szemész professzor.

A Római La Sapienza egyetem szemklinikájának vendégprofesszora, a kutatócsoport vezetője a napokban Londonban, biokémikusok és gyógyszerkutatók nemzetközi konferenciáján számolt be arról, hogy az említett gyógyszer klinikai kipróbálása most fejeződött be sikerrel a Pécsi Egyetem Szemklinikáján.

Mint Fehér János elmondta, az időskori macula-degeneráció nem más, mint a látóhártya központi részének időskori elfajulása, az iparilag fejlett országokban ez a betegség első helyen áll a vakság okai között. Míg a hatvan évesek körében 0,5 százalékban fordul elő, addig a nyolcvan év fölöttieknek a 15 százalékát támadja meg ez a kór, amely már a korai stádiumban lehetetlenné teszi az olvasást, az apróbb tárgyak és a színek felismerését, a gépkocsivezetést és a televízió élvezetét.

A macula-degeneráció a nők és általában a világos szeműek között gyakori, de néhány életmódi sajátosság, így az erős dohányzás, akárcsak a zsírokban gazdag, vitaminokban szegény étkezés is hozzájárul a betegség kialakulásához. Az évek alatt lassan előrehaladó betegséget eddig még semmilyen gyógymód nem volt képes hatékonyan feltartóztatni.

Az olasz és a magyar kutatócsoport munkájának eredményeként megfigyelhető volt, hogy a macula-degeneráció korai stádiumában elkezdett kezelés megállította a romlást, sőt, egy éves kezelés után a betegek jelentős részénél kisebb javulás is tapasztalható volt. Minden remény megvan arra, hogy a magyar szembetegek közül ne csak a klinikai kipróbálás résztvevői, hanem más betegek is hozzájuthassanak majd ehhez a gyógyszerhez - mondta Fehér János, aki szerint Magyarországon 60-80 ezer idős ember látása menthető meg ezzel a kezeléssel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?