Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztriában megjelenik az e-személyi

Der Standard
2002.11.28. 10:11
Az osztrák számítástechnikai társaság (OCG) és az a.trust decembertől a mintegy ezer tagjának kiadja az első működőképes, chip alapú azonosító kártyákat. A Bürgerkarte központi eleme lesz az e-kormányzati stratégiának, jelentette ki szerdán Bécsben Reinhard Posch, a kormányzati informatikai és kommunikációs technológiai központ vezetője. A Bürgerkarte révén a felhasználók hamarosan egy sor hivatali ügyet elektronikusan intézhetnek, az otthonukból, a munkahelyükről vagy a nyilvános internetes terminálokon keresztül. A kártya alkalmazása az e-kereskedelemben is elképzelhető. Az azonosító alkalmazásával jut elérhető közelségbe a közigazgatásban lehetséges megtakarítás, jelentette ki Posch. Mint elmondta, az új e-kormányzati koncepció nem a polgárok, hanem a közigazgatás átláthatóvá tételét célozza.

Az e-kormányzat számára a magas színvonalú azonosítás alapkövetelmény, és ennek a Bürgerkarte lesz az eszköze. Az a.trust hitelesítésszolgáltató által kínált "a.sign Premium" kártya az előírt digitális aláírás és ellenőrző jegy mellett a Bürgerkarte fukcióit is hordozza. Az azonosítók bármely konform chipkártyára felvihetők, jelentette ki Josef Ferstl, az a.trust ügyvezetője. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a bankautomatákban használatos kártyák 2004-től Bürgerkarte-kompatibilisek lesznek. A Premuim kártyákat jelenleg 30 euróért adja ki az a.trust, és 12 euróba került az egyszeri regisztráció. Az éves díja 18 euró, és kereken 40 euróba kerül a szükéges leolvasó.