Auguszta
-7 °C
0 °C

Szigorítanák a favédelmi szabályozást a zöldek

MTI
2002.11.29. 15:44
A fák védelméről szóló szabályozás szigorítására kérik fel Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi minisztert zöld szervezetek. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a témáról rendezett pénteki konferencián Budapesten úgy vélekedett: a településeken zajló fakivágások megfékezésére törvényi szintre kell emelni az érvényben lévő vonatkozó kormányrendeletet. Lukács beszámolt arról, hogy az elmúlt években a rövidtávú beruházási érdekeket követő ingatlantulajdonosok jelentős mennyiségű fát vágtak ki az ország különböző településein. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre, de a fővárosban például becsléseik szerint 3-4 városligetnyi zöld tűnt el a rendszerváltozás óta. Az elnök jelezte, hogy szervezetük a Környezeti Management és Jogi Egyesülettel karöltve elkészítette a szabályozás tervezetét, amit a miniszterhez és az önkormányzatokhoz is eljuttatnak.

A civil szervezetek elképzelése szerint a jelenleg csak közterületekre korlátozódó szabályozást ki kell terjeszteni a magántulajdonban lévő ingatlanokon álló fákra is, úgy, hogy a bejelentési kötelezettség helyett engedélyezési kötelezettséget kell bevezetni. Ma ugyanis a magánkertekben bárki kedvére vághat ki fákat, közterületeken pedig csupán a helyi jegyző jóváhagyása szükséges - mutatott rá Lukács András.

Kovács Mátyás, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának főosztályvezetője elismerte, hogy az 1970-ben megalkotott kormányrendelet gyengén képviseli a fák "érdekeit", amelyet szerinte is feltétlenül törvényi szinten kell szabályozni. Utalt arra, hogy kormányrendelet módosítása azért nem alkalmas a szabályozás szigorítására, mert az az alkotmány alapján nem terjedhet ki magántulajdonra, mivel sértené a tulajdonjogról szóló rendelkezést. Az önkormányzati jogkör ezen kívül bírságok kivetését sem teszi lehetővé, csak szabálysértési eljárás indítható az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!