Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elmarad a balatoni nádvágás

MTI
2002.11.30. 21:20
Az alacsony vízállás miatt az idén elmarad a balatoni nádvágás, mert az a keszthelyi egyetem szakembereinek véleménye szerint több kárt okozna, mint hasznot - közölte Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője az MTI-vel szombaton.

A vízügyi igazgatóság azért kért szakvéleményt a keszthelyi egyetemtől, mert a rendkívül alacsony - jelenleg mindössze 45 centiméteres - vízállás miatt szárazon maradt a balatoni nád gyökérzetének egy része is.

- Ha a tó befagyása után a nádvágók megkezdenék a munkát, letaposhatnák a jég fölé került részeket, ami évekre visszavetné a nád fejlődését - mondta a szakember.

A vízügyi igazgatóság az egyetemi szakvélemény alapján az idén nem hirdeti meg a nádvágást, amelyet magánvállalkozók és önkormányzatok szoktak elvégezni. Fejér Vilmos elmondta: a nádvágás a vízügyi igazgatóságnak évente 15-20 millió forintjába kerül.

- A tóparti részeket borító mintegy 1.100 hektárt kitevő nádasoknak évente 80 százalékát szokták levágni, az idén 850 hektárt kellett volna learatni. Szerencsére az elmúlt időszakban évi 600-700 hektár nádast levágtak, így egy év kimaradása nem okoz gondot - tájékoztatott a szakember.

A Balatonon legutóbb az 1980-as évek végén fordult elő, hogy nem tudták levágni a nádat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?