Árpád
-2 °C
4 °C

A cukor lebonthatóvá teszi a műanyagokat

pte
2002.12.02. 10:46
Cukor hozzáadásával műanyagokat tettek biológiailag lebonthatóvá indiai kémikusok. Az eljárás révén a szemétlerakókban rendszerint évtizedeket átvészelő műanyagok néhány nap alatt lebomlanak. A kutatók viszont azt még nem vizsgálták, hogy a laboratórium falain kívül milyen gyorsan semmisül meg a különleges műanyag.

A városi hulladék kereken ötödét teszi ki a polietilén (például palackok, szatyrok), polisztirén (élelmiszer és elektronikai alkatrészek csomagolása) és polipropilén (élelmiszerek csomagolása). A Puna városában működő nemzeti kémiai laboratórium kutatói Digambar Gokhale vezetésével három százalék cukrot vittek be a sztirénláncokba. A gyártás során a műanyag tulajdonságai nem változnak, a talajban élő baktériumok számára azonban különleges csemege.

Már léteznek olyan adalékanyagok, melyek elősegítik a műanyagok biológiai lebomlását. Ezek azonben mérgezőek, és kimosódhatnak a szemétből. Ezen kívül hőt, UV fényt és oxigént alkalmazó eljárások is ismertek, ezek hátránya a magas költség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?