Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csúszik az Endeavour leszállása

MTI
2002.12.05. 17:07
Az űrsikló szerdára tervezett leszállását a floridai Cape Canaveral-i űrrepülőtér fölötti sűrű felhőzet és a zuhogó eső miatt az utolsó pillanatban elhalasztották. A másfél óra különbséggel kínálkozó két leszállási lehetőség egyike sem bizonyult alkalmasnak az időjárás miatt. Az űrsiklón tartózkodó asztronauták ezért kénytelenek még egy napig kitartani - adta hírül csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Mint a dpa jelentésében megjegyzi, a NASA-nak van ugyan Kaliforniában tartalék leszállópályája, ezt azonban nem szívesen használja, mert ottani landolás esetén az űrsiklót - tetemes költséggel - egy másik repülőgép segítségével át kell szállítani Floridába. Éppen ezért - mint a NASA közölte - csütörtökön még biztosan nem tervezik a tartalék leszállási lehetőség igénybevételét. Az Endeavour fedélzetén legalább vasárnapig elegendő üzemanyag és egyéb ellátmány van.
Az űrrepülőgép a nemzetközi űrállomásról (ISS) tér vissza, annak eddigi állandó személyzetét alkotó űrhajósokkal, akik hat hónapot töltöttek már az űrben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!