Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kanada elfogadta a kiotói jegyzőkönyvet

MTI
2002.12.11. 14:45
A kanadai képviselőház kedden nagy többséggel igent mondott az üvegházhatást okozó gázok csökkentését előíró kiotói jegyzőkönyv törvénybe iktatására. A szavazás eloszlatta sok európai politikus aggályait - ők attól tartottak, hogy az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan Kanada is visszavonja a kiotói jegyzőkönyv aláírásával 1998. áprilisában vállalt kötelezettségét. A jegyzőkönyv jogi erőre emelkedése már lényegében csak Oroszország ratifikációjától függ: az orosz ipar a légkör felmelegedését okozó gázok kibocsátásának 17,4 százalékáért felelős, és az orosz csatlakozással a ratifikáló országok együttes gázkibocsátása eléri a dokumentum hatályba lépéséhez megkövetelt 55 százalékot.

Kanada azt vállalta, hogy az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 6 százalékkal csökkenti legkésőbb 2010-re. Egy a múlt pénteken közzé tett felmérés szerint a kanadai lakosság kétharmada támogatja a gázkibocsátás csökkentését, mivel a nagy északi területeken az üvegház-hatás már közvetlenül érzékelhető: szárazságok és rovarrajok tizedelték a mezőgazdaság terményeit, északon ritkulnak egyes állatfajok, és az addig ott idegenek számító más fajok nyomulnak a helyükre délebbről.