Piroska
3 °C
4 °C

Milliós büntetés egy amerikai biotech cégnek

AP
2002.12.11. 15:15
Egy amerikai biotechnológiai céget több mint három millió dolláros büntetés megfizetésére kötelezte a szövetségi mezőgazdasági minisztérium (USDA). ProdiGene ugyanis állati oltóanyagot termelő genetikailag módosított búzát és emberi fogyasztásra szánt szóját kevert össze.

A szennyezett szója kiszállítását pénteken állították le, és nyomban negyedmillió dolláros büntetést szabtak ki. A ProdiGene ezen kívül köteles megtéríteni a beszennyezett félmillió tő szójabab 2,7 millió dolláros értékét, illetve a növények megsemmisítését.

A biotechnológiai cég a minisztériummal kötött megállapodása szerint vállalta, hogy kifizeti a büntetéseket, és nem nyújt be fellebbezést. A texasi cég ügyvezetője az AP jelentése szerint bocsánatot kért a hiba miatt. A 2000-ben elfogadott Plant Protection Act pontosan szabályozza a genetikailag módosított növények ültetését és szállítását. A ProdiGene abba is beleegyezett, hogy egymilliárd dolláros kötelezettséget vállal a termékei által a jövőben esetleg okozott problémák elhárítására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!