Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliós büntetés egy amerikai biotech cégnek

AP
2002.12.11. 15:15
Egy amerikai biotechnológiai céget több mint három millió dolláros büntetés megfizetésére kötelezte a szövetségi mezőgazdasági minisztérium (USDA). ProdiGene ugyanis állati oltóanyagot termelő genetikailag módosított búzát és emberi fogyasztásra szánt szóját kevert össze.

A szennyezett szója kiszállítását pénteken állították le, és nyomban negyedmillió dolláros büntetést szabtak ki. A ProdiGene ezen kívül köteles megtéríteni a beszennyezett félmillió tő szójabab 2,7 millió dolláros értékét, illetve a növények megsemmisítését.

A biotechnológiai cég a minisztériummal kötött megállapodása szerint vállalta, hogy kifizeti a büntetéseket, és nem nyújt be fellebbezést. A texasi cég ügyvezetője az AP jelentése szerint bocsánatot kért a hiba miatt. A 2000-ben elfogadott Plant Protection Act pontosan szabályozza a genetikailag módosított növények ültetését és szállítását. A ProdiGene abba is beleegyezett, hogy egymilliárd dolláros kötelezettséget vállal a termékei által a jövőben esetleg okozott problémák elhárítására.