Nándor
3 °C
16 °C

Törmelékké vált az Ariane rakéta

Reuters
2002.12.12. 14:48
Csütörtökre virradó éjjel teljes három percen keresztül hiba nélkül emelkedett a Francia-Guyana Kourou űrközpontjából fellőtt Ariane 5. De a két műholdat szállító európai hordozórakát biztonsági okokból mégis meg kellett semmisíteni. A rakéta maradványai az Atlanti óceánba zuhantak.

Két héttel ezelőtt műszaki okokból már félbe kellett szakítani az első fellövési kísérletet. Az immár véglegesen feladott Mission Ariane 157 összköltségét nehéz megbecsülni. Egyes információk szerint legkevesebb 635 millió euróba került a 120 kilométeres magasságból az óceánba zuhant törmelékhalom.

Az első megerősített, hat tonna hasznos teher helyett 10 tonnát hordozó Ariane 5 az Eutelsat számára a Hot Bird tm7 televíziós és multimédia műholdat vitte volna fel 36 ezer kilométeres magasságba. Ezen kívül a CNES francia űrkutatási hivatal a Stentor kutató műholdat szerette volna pályára állítani.

A világ jelenleg legerősebb civil hordozórakétája eredetileg az európai űrkutatás előnyét biztosítaná a kereskedelmi fellövések terén. Ha a projekt nem mutat fel hamarosan sikereket, az amerikai Boeing Delta 4-e illetve a International Launch Services (ILS) Atlas 5 rakétája szerezheti meg a komoly megrendeléseket.