Sára, Márió
-6 °C
2 °C

2003 az édesvíz éve

MTI
2002.12.13. 09:16
Az ENSZ az édesvíz nemzetközi évének kiáltotta ki csütörtökön a 2003-as esztendőt. A világszervezet az édesvíz évében fokozott erőfeszítéseket fog tenni az ivóvízkészletek megóvása, és az ivóvízellátás kiterjesztése érdekében, fő célja azonban az, hogy a figyelmet ráirányítsa az édesvízkészletekre, amelyek a fogyasztás növekedésével egyre szűkösebbé válnak, s a nemzetek között növekvő feszültségeket és elmérgesedő vetélkedést okozhatnak - idézte az ENSZ főtitkárának csütörtökön közzétett nyilatkozatát az AFP.

Az ENSZ által közzétett adatok szerint több mint egymilliárd ember él úgy, hogy nem biztosított számára a rendszeres ivóvízhez jutás. 2,4 milliárd ember - a Föld népességének több mint a harmada - csak tisztítatlan vízhez jut. Ez a szám 2025-re, hatékony intézkedések nélkül, megduplázódhat. Jelenleg évente 2,2 millió ember hal meg olyan betegségektől, amelyeket a nem megfelelően - vagy sehogyan sem - tisztított ivóvíz okoz.

Az édesvíz évére számos figyelemfelkeltő program végrehajtását tervezi világszerte az Egyesült Nemzetek Környezetvédő Programja (PNUE). A világszervezet a márciusban Kiotóban rendezendő konferencián átfogó jelentést szándékozik nyilvánosságra hozni a vízminőség romlásáról, és a vízkészletek megóvásáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!