Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2003 az édesvíz éve

MTI
2002.12.13. 09:16
Az ENSZ az édesvíz nemzetközi évének kiáltotta ki csütörtökön a 2003-as esztendőt. A világszervezet az édesvíz évében fokozott erőfeszítéseket fog tenni az ivóvízkészletek megóvása, és az ivóvízellátás kiterjesztése érdekében, fő célja azonban az, hogy a figyelmet ráirányítsa az édesvízkészletekre, amelyek a fogyasztás növekedésével egyre szűkösebbé válnak, s a nemzetek között növekvő feszültségeket és elmérgesedő vetélkedést okozhatnak - idézte az ENSZ főtitkárának csütörtökön közzétett nyilatkozatát az AFP.

Az ENSZ által közzétett adatok szerint több mint egymilliárd ember él úgy, hogy nem biztosított számára a rendszeres ivóvízhez jutás. 2,4 milliárd ember - a Föld népességének több mint a harmada - csak tisztítatlan vízhez jut. Ez a szám 2025-re, hatékony intézkedések nélkül, megduplázódhat. Jelenleg évente 2,2 millió ember hal meg olyan betegségektől, amelyeket a nem megfelelően - vagy sehogyan sem - tisztított ivóvíz okoz.

Az édesvíz évére számos figyelemfelkeltő program végrehajtását tervezi világszerte az Egyesült Nemzetek Környezetvédő Programja (PNUE). A világszervezet a márciusban Kiotóban rendezendő konferencián átfogó jelentést szándékozik nyilvánosságra hozni a vízminőség romlásáról, és a vízkészletek megóvásáról.