Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismeretlen szerves anyag a meteoritban

dpa
2002.12.13. 13:09
Ezeddig ismeretlen szerves anyag nyomait mutaták ki kutatók a kanadai Tagish-Lake meteoritban. A primitív szerves anyag a Föld keletkezése előtti időkből származik, áll az International Journal of Astrobiology szaklapban közölt beszámolóban. A meteorit 2000 januárjában csapódott be Kanada északnyugati részén, Yukonban. Az első törmelékdarabokat néhány nappal később találták meg.

A NASA Johnson Space Center kutatói most arról számoltak be, hogy a meteoritban üreges szénhidrogén gömböket találtak. Ezek a vizsgálatok alapján hasonlítanak az első űrbeli életformákat vizsgáló laboratóriumi kísérletek során előállított molekulákra.

A kutatócsoport úgy véli, a meteorit a külső aszteroida övből, a Jupiter közeléből érkezhetett. Hasonló szerves anyag a Jupiter holdjaira, például az Európára is juthatott.